پیش‌بینی رسانه اسرائیلی درباره احتمال حمله ایران به جمهوری آذربایجان در صورت حمله اسرائیل

نشریه اسرائیل‌هیوم در گزارشی نوشت که حمله همه‌جانبه اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران نیاز به همکاری آمریکا و آماده‌سازی منطقه‌ای گسترده دارد و در صورت این حمله، ممکن است جمهوری اسلامی، جمهوری آذربایجان را هدف قرار دهد.

در حالی که زوهر پالتی، رییس سابق دفتر سیاسی-نظامی وزارت دفاع اسرائیل و مدیر سابق اطلاعات موساد، پیش از این در مصاحبه‌ای از توانایی آمریکا برای از بین بردن برنامه اتمی ایران در هشت ساعت سخن گفته بود، اسرائیل‌هیوم به نقل از یک منبع آمریکایی نوشت که این تخمین «بیش از حد خوش‌بینانه» است.

در این گزارش تاکید شده است که حتی اگر هشت ساعت برای آمریکا کافی باشد، نیروی هوایی اسرائیل به زمان بیشتری نیاز دارد.

در هفته‌های گذشته گزارش‌های مختلفی درباره احتمال حمله اسرائیل به ایران منتشر شده و مقامات این کشور بارها درباره آن سخن گفته‌اند. در همین حال، آمریکا و اسرائیل رزمایشی مشترک برگزار کردند.

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام)، پنج‌شنبه ۱۶ اسفند اعلام کرد که در سومین عملیات خود طی دو هفته اخیر که سه‌شنبه برگزار شد، ماموریت یگان بمب‌افکن راهبردی را در خاورمیانه اجرا کرده است.

در این ماموریت، یک فروند بمب‌افکن «بی-۵۲ استراتوفورترس» از پایگاه هوایی فرفورد در بریتانیا پرواز کرد و با عبور از اروپا وارد منطقه عملیاتی سنتکام شد.

این عملیات شامل سوخت‌گیری هوایی و تمرین‌های مشترک با کشورهای متحد بوده است.

نیاز به موج متعدد حملات برای از بین بردن برنامه اتمی ایران

نشریه اسرائیل‌هیوم یک هفته پیش نیز در گزارشی نوشت مواردی چون تضعیف حزب‌الله لبنان، از بین رفتن پدافند هوایی جمهوری اسلامی و هماهنگی بین دولت‌های دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو، اسرائیل را در آستانه یک فرصت طلایی و تصمیم سرنوشت‌ساز برای حمله به تاسیسات اتمی ایران قرار داده است.

در این گزارش تاکید شد که با این حال، حمله احتمالی به تاسیسات هسته‌ای ایران از نظر مقیاس هواپیما و تسلیحات مورد استفاده و همچنین هماهنگی پیچیده‌ای که بین اسرائیل با نهادهای خارجی لازم است، «بسیار پیچیده‌» خواهد بود.

اسرائیل‌هیوم در گزارش جدید خود با اشاره به پراکنده بودن زیرساخت‌های اتمی ایران در سراسر کشور از جمله در زیر زمین، اجرای سناریویی شبیه حمله به تاسیسات اتمی عراق در سال ۱۹۸۱ یا حمله به تاسیسات سوریه در سال ۲۰۰۷ را غیر‌ممکن خواند و تاکید کرد برای اجرای این حمله، به هواپیماهای بیشتر و موج متعدد حملات نیاز است.

در این گزارش تاکید شده است انجام این عملیات مستلزم آماده‌سازی منطقه‌ای گسترده است و نمی‌توان مساله را پنهان کرد.

پس از حمله پنجم آبان اسرائیل به چند نقطه در ایران، رسانه‌ها خبر دادند که جنگنده‌های آمریکا برای نجات خلبانان اسرائیلی آماده بودند.

اسرائیل‌هیوم یادآوری کرد که اسرائیل برای این حمله نیاز به همکاری آمریکا دارد.

به گفته این نشریه، در صورت حمله احتمالی اسرائیل، جمهوری اسلامی ممکن است علاوه بر حمله به این کشور، به جمهوری آذربایجان حمله کند و آتش جنگ را در منطقه شعله‌ور سازد.

اسرائیل‌هیوم نوشت که برای به حداقل رساندن خسارات ناشی از چنین تحولی، به استقرار دفاع منطقه‌ای نیاز است و این مجموعه باید گسترده‌تر از یگان‌ها و تسلیحات قبلی برای خنثی کردن دو حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل باشد. موضوعی که آماده‌سازی آن هفته‌ها طول می کشد و نمی‌توان آن را پنهان کرد.

ترامپ که به‌عنوان شخصیت سال مجله تایم انتخاب شد، پیش از آغاز به کار رسمی، در گفت‌وگو با این مجله احتمال حمله نظامی را به ایران رد نکرد.

او در عین حال در مصاحبه با نیویورک‌پست که ۲۱ بهمن منتشر شد، گفت توافق با جمهوری اسلامی را به بمباران «جهنمی» ایران ترجیح می‌دهد.

مایکل والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز پنج اسفند گفت در مواجهه با جمهوری اسلامی تمام گزینه‌ها همچنان روی میز هستند و افزود که واشینگتن به چیزی کم‌تر از برچیدن «کل برنامه هسته‌ای» ایران رضایت نخواهد داد.

هم‌زمان، گزارش‌هایی درباره مذاکرات احتمالی جموری اسلامی و آمریکا منتشر شده است.

با این حال استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، پنج‌شنبه ۱۶ اسفند تاکید کرد که نه او و نه هیچ فرد دیگری در دولت آمریکا، در حال گفت‌و‌گو با جمهوری اسلامی نیست.

از سوی دیگر اسرائیل‌هیوم نوشت که اسرائیل مایل است آمریکا نه فقط در دفاع بلکه در حمله به ایران نیز مشارکت کند اما مشخص نیست که ترامپ تا چه حد به این موضوع علاقه‌مند است.

هم‌زمان با گزارش‌ها درباره احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، درباره برنامه اتمی جمهوری اسلامی هشدار داد.

گروسی در جدیدترین سخنان خود بار دیگر نسبت به پیشرفت‌های برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و همچنین احتمال تمایل کشورهای دیگر به رقابت تسلیحاتی و دست‌یابی به سلاح هسته‌ای ابراز نگرانی کرد.

او افزود: «تحریم‌ها کارایی ندارند. به وضوح مشخص است که ایران راه‌های دور زدن آن را آموخته است.»

گروسی، ۱۳ اسفند در نشست شورای حکام، توسعه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را موجب «نگرانی جدی» خواند و گفت گزارش جامعی از تخلفات حکومت ایران در این زمینه تهیه و ارائه خواهد کرد.

یک روز بعد آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان اعلام کردند در صورتی که جمهوری اسلامی همچنان از همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خودداری کند، شورای حکام باید برای گزارش تخلفات پادمانی تهران آماده باشد.

این چهار کشور در بیانیه‌ای مشترک هشدار دادند که صبرشان بی‌پایان نیست.