حماس از پذیرش پیشنهاد میانجیگران برای آتش‌بس در غزه خبر داد

یک مقام ارشد حماس اعلام کرد که این گروه پیشنهاد جدید آتش‌بس در غزه را که از سوی میانجیگران ارائه شده، پذیرفته است. در همین حال، اسرائیل اعلام کرد که پاسخ خود به پیشنهاد میانجیگران را به آنها ارائه کرده است.

خلیل الحیه شنبه ۹ فروردین در یک سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عید فطر گفت: «دو روز پیش، ما پیشنهادی از برادران میانجیگر مصری و قطری دریافت کردیم. ما آن را تایید کردیم. امیدواریم که اشغالگر (اسرائیل) مانع اجرای آن نشود.»

او افزود: «سلاح‌های مقاومت، یک خط قرمز هستند.»

در مقابل، دفتر نخست‌وزیری اسرائیل در بیانیه‌ای اعلام کرد: «نخست‌وزیر، بنیامین نتانیاهو، دیروز مجموعه‌ای از مشورت‌ها را بر اساس پیشنهادی که از میانجیگران دریافت شده، انجام داد.»

این بیانیه همچنین افزود: «چند ساعت پیش، اسرائیل پیشنهاد متقابلی را در هماهنگی کامل با ایالات متحده به میانجیگران ارائه داد.»

این بیانیه جزئیات بیشتری ارائه نداد.

باسم نعیم، یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس، جمعه اعلام کرده بود که گفت‌وگوها بین این گروه و میانجیگران برای برقراری مجدد آتش‌بس در نوار غزه شدت گرفته است. این در حالی بود که اسرائیل به عملیات نظامی خود در این منطقه کوچک ادامه می‌دهد.

منابع فلسطینی نزدیک به حماس به خبرگزاری فرانسه گفتند که گفت‌وگوها از پنجشنبه شب در دوحه، بین نمایندگان حماس و میانجیگران مصری و قطری آغاز شده تا درباره احیای آتش‌بس و تبادل گروگان‌ها مذاکره کنند. این گروگان‌ها از زمان حمله بی‌سابقه حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در اسرائیل، در غزه نگهداری می‌شوند.

آتش‌بسی که برای چندین هفته آرامشی نسبی در نوار غزه ایجاد کرده بود، در ۱۸ مارس پایان یافت، زمانی که اسرائیل بمباران‌های خود را از سر گرفت.

پیش‌تر، کانال ۱۳تلویزیون اسرائیل گزارش داد بنیامین نتانیاهو در مذاکرات مربوط به مرحله دوم آتش‌بس و توافق گروگان‌ها، چندین درخواست جدید مطرح کرده است. طبق این گزارش، به عنوان پیش‌شرط برای پایان دائمی جنگ، نتانیاهو خواستار تبعید رهبری حماس به خارج از کشور، خلع سلاح غزه و حفظ کنترل امنیتی اسرائیل بر این منطقه شده است.

ویرانه‌های جنگ در خان یونس در جنوب نوار غزه، شنبه ۹ فروردین
ویرانه‌های جنگ در خان یونس در جنوب نوار غزه، شنبه ۹ فروردین

مذاکرات دوحه یک روز پس از آن آغاز شد که نتانیاهو تهدید کرد در صورتی که حماس گروگان‌ها را آزاد نکند، بخش‌هایی از غزه را تصرف خواهد کرد. در مقابل، حماس هشدار داد که اگر اسرائیل بمباران‌های خود را متوقف نکند، این گروگان‌ها در «تابوت‌ها» بازخواهند گشت.

مذاکرات غیرمستقیم میان حماس و اسرائیل، که با میانجی‌گری مصر، قطر و ایالات متحده انجام می‌شود، از اول مارس در بن‌بست بود. این تاریخ پایان مرحله اول آتش‌بس بود که در ۱۹ ژانویه، پس از ۱۵ ماه جنگ در غزه، اجرایی شد.

در مرحله اول آتش‌بس، ۳۳ گروگان اسرائیلی، شامل هشت نفر که جان باخته بودند، آزاد شدند و در مقابل، حدود ۱۸۰۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند.

طبق آمار ارتش اسرائیل، از ۲۵۱ گروگانی که در حمله ۷ اکتبر ربوده شدند، ۵۸ نفر همچنان در غزه در اسارت هستند که از این تعداد، ۳۴ نفر جان باخته‌اند.