آمریکا و روسیه مذاکرات درباره فلزات خاکی کمیاب را آغاز کردند

کریل دیمیتریِف، نماینده ویژه ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه در امور سرمایه‌گذاری، اعلام کرد که این کشور و آمریکا، گفت‌وگوهایی را درباره پروژه‌های مشترک فلزات خاکی کمیاب و دیگر پروژه‌ها در خاک روسیه آغاز کرده و برخی شرکت‌ها نیز از علاقه‌مندی خود به این همکاری‌ها خبر داده‌اند.

دیمیتریِف دوشنبه ۱۱ فروردین در گفت‌وگو با روزنامه ایزویستیا گفت: «فلزات خاکی کمیاب حوزه‌ای مهم برای همکاری هستند و ما گفت‌وگو درباره پروژه‌های مرتبط با این فلزات و دیگر پروژه‌ها را در روسیه آغاز کرده‌ایم.»

او که در مذاکرات بهمن ۱۴۰۳ با مقام‌های آمریکایی در عربستان سعودی حضور داشته، تاکید کرد برخی شرکت‌ها علاقه خود را به این پروژه‌ها نشان داده‌اند. با این حال، نامی از این شرکت‌ها نبرد و جزییات بیشتری ارائه نکرد.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، یک‌شنبه به شبکه ان‌بی‌سی گفت که از رفتار پوتین «عصبانی» است و در صورت سنگ‌اندازی روسیه در مسیر پایان دادن به جنگ اوکراین، تعرفه‌های ثانویه‌ای بین ۲۵ تا ۵۰ درصد برای خریداران نفت روسیه وضع خواهد کرد.

او تاکید کرد که از اظهارات پوتین درباره ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، «بسیار ناراحت» شده اما مذاکرات «گام به گام در حال پیشرفت» است.

پوتین اسفند ۱۴۰۳ پیشنهاد داده بود که آمریکا می‌تواند در اکتشاف ذخایر فلزات خاکی کمیاب در روسیه مشارکت کند. روسیه پنجمین دارنده بزرگ ذخایر این فلزات در جهان است؛ موادی که در ساخت لیزرها و تجهیزات نظامی کاربرد دارند.

طبق برآورد اداره زمین‌شناسی آمریکا، ذخایر فلزات خاکی کمیاب در روسیه حدود ۳.۸ میلیون تُن است اما وزارت منابع طبیعی روسیه برآورد بسیار بالاتری ارائه کرده و گفته که این کشور ۲۸.۷ میلیون تُن ذخیره از ۱۵ نوع فلز خاکی کمیاب دارد که بخشی از آن‌ها آماده استخراج هستند.

توافق مواد معدنی کی‌یف و واشینگتن

ترامپ یک‌شنبه به شبکه ان‌بی‌سی گفت زلنسکی ظاهرا می‌خواهد از توافق پیشنهادی درباره فلزات خاکی کمیاب عقب‌نشینی کند.

پایگاه خبری بلومبرگ ۹ فروردین به نقل از منابع آگاه گزارش داد که کی‌یف در چارچوب تلاش‌های خود برای دست‌یابی به یک قرارداد اقتصادی گسترده با واشینگتن، خواستار افزایش سرمایه‌گذاری آمریکا در اوکراین شده است.

بلومبرگ نوشت طبق پیش‌نویس این توافق، ایالات متحده برای مدتی نامحدود، اختیار کامل سرمایه‌گذاری‌های آتی در حوزه زیرساخت و معادن اوکراین را در دست خواهد داشت.

کی‌یف نگران است که این توافق نه‌تنها روند پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا را تضعیف کند، بلکه این کشور را وادار سازد تا تمام کمک‌های نظامی و اقتصادی دریافت‌شده از آمریکا از آغاز جنگ تاکنون را بازپرداخت کند.

وضعیت صنعت مواد معدنی اوکراین چگونه است؟

عناصر خاکی کمیاب اوکراین به دلیل جنگ و به خاطر سیاست‌های دولتی که سیاست‌گذاری صنایع معدنی را تنظیم می‌کند، تا حد زیادی استفاده نشده و این کشور همچنین اطلاعات مناسبی برای هدایت توسعه معادن خاکی کمیاب ندارد.

به طور کلی، چشم‌انداز منابع طبیعی اوکراین امیدوارکننده است و گمان می‌رود ذخایر تیتانیوم اوکراین که برای صنایع هوافضا، پزشکی و خودروسازی حیاتی است، از بزرگ‌ترین ذخایر اروپا باشد.

اوکراین همچنین دارای برخی از بزرگترین ذخایر لیتیوم شناخته شده اروپاست که برای تولید باتری، سرامیک و شیشه مورد نیاز است.

در سال ۲۰۲۱، صنعت معدنی اوکراین ۶.۱ درصد از تولید ناخالص داخلی و ۳۰ درصد از صادرات این کشور را به خود اختصاص داد.

بر اساس داده‌های یک اندیشکده مستقر در کی‌یف، ۴۰ درصد از منابع معدنی فلزی اوکراین به دلیل اشغال روسیه غیرقابل دسترسی است.

اوکراین استدلال کرده که به نفع ترامپ است تا قبل از این‌که روسیه پیشرفت‌های بیشتری در میدان جنگ به دست بیاورد، وارد توسعه این معادن شود.