کرملین پس از ابراز «عصبانیت» ترامپ از پوتین: در حال بررسی توافق صلح اوکراین هستیم

یک روز پس از آن که دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که از همتای روس خود «عصبانی» است، کرملین اعلام کرد که روسیه و ایالات متحده در حال بررسی راهکارهایی برای دستیابی به یک توافق احتمالی صلح در اوکراین و همچنین بهبود روابط دوجانبه هستند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، دوشنبه در پاسخ به اظهارات اخیر ترامپ گفت که روسیه همچنان در حال همکاری با آمریکا است و پوتین آماده برقراری تماس با ترامپ است.

او گفت: «ما همچنان با طرف آمریکایی همکاری می‌کنیم، اول از همه برای بازسازی روابط دوجانبه که در دوره دولت قبلی آمریکا به شدت آسیب دیده بود.»

پسکوف: درباره توافق صلح جزئیاتی برای اعلام نداریم

این مقام دفتر ریاست‌جمهوری روسیه افزود: «همچنین روی اجرای برخی ایده‌های مربوط به حل‌وفصل بحران اوکراین کار می‌کنیم. این روند ادامه دارد، اما هنوز جزئیات خاصی برای اعلام نداریم. این فرایند پیچیده‌ای است و زمان‌بر خواهد بود.»

پسکوف تصریح کرد که تماس تلفنی میان ترامپ و پوتین می‌تواند در صورت لزوم به‌سرعت ترتیب داده شود، اما هنوز هیچ تماس برنامه‌ریزی‌شده‌ای برای این هفته وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: خشم ترامپ از پوتین: ممکن است علیه نفت روسیه تعرفه‌های ثانویه اعمال کنم

ترامپ یکشنبه در مصاحبه‌ای با ان‌بی‌سی نیوز گفت که پس از آنکه پوتین اعتبار ولودیمیر زلنسکی به عنوان رییس‌جمهور اوکراین را زیر سوال برد، بسیار خشمگین شده است.

او همچنین تهدید کرد که ممکن است تعرفه‌های ثانویه ۲۵ تا ۵۰ درصدی بر خریداران نفت روسیه اعمال کند.

البته ترامپ بعد از این اظهارات به خبرنگاران گفت از پوتین ناامید شده، اما «فکر می‌کنم داریم قدم‌به‌قدم پیشرفت می‌کنیم.»

ترامپ که گفته می‌خواهد به جنگ‌های جاری در جهان پایان دهد، بارها تاکید کرده که خواستار پایان دادن به جنگ سه‌ساله در اوکراین است و نسبت به خطرات احتمالی آن، از جمله تشدید درگیری‌ها بین آمریکا و روسیه، هشدار داده است.

الکساندر استوب، رئیس‌جمهور فنلاند، یکشنبه اعلام کرد که در دیدار شنبه خود با ترامپ در فلوریدا، پیشنهاد داده که مهلتی برای برقراری آتش‌بس در اوکراین تعیین شود تا این روند محقق گردد.

او به اسکای نیوز گفت: «احساسم این بود که ترامپ تنها کسی است که می‌تواند صلح یا آتش‌بس را برقرار کند، چون تنها کسی است که پوتین از او می‌ترسد و تا حدی به او احترام می‌گذارد.»

رییس‌جمهور فنلاند گفت: «ما درباره آتش‌بس و ناامیدی ترامپ از این‌که روسیه به آن پایبند نیست، زیاد صحبت کردیم.»

ابزارهای فشار ترامپ بر روسیه و واکنش بازار نفت

ترامپ از زمان آغاز دوره ریاست‌جمهوری خود در بیش از دو ماه پیش، سیاست نرم‌تری نسبت به روسیه اتخاذ کرده که باعث نگرانی متحدان غربی شده است.

رویترز نوشت اما اظهارات یکشنبه ترامپ، نشان‌دهنده افزایش ناامیدی او از عدم پیشرفت در روند آتش‌بس احتمالی در اوکراین است.

او گفت: «اگر روسیه و من نتوانیم بر سر متوقف کردن خون‌ریزی در اوکراین به توافق برسیم و اگر من فکر کنم که این تقصیر روسیه است تعرفه‌های ثانویه بر نفت وضع خواهم کرد، بر تمام نفتی که از روسیه صادر می‌شود.»

ترامپ هشدار داد: «اگر شما از روسیه نفت بخرید، نمی‌توانید در ایالات متحده تجارت کنید. بر تمام نفت یک تعرفه ۲۵ درصدی، و در برخی موارد تعرفه‌ای بین ۲۵ تا ۵۰ درصد اعمال خواهد شد.»

بیشتر بخوانید: اتحادیه اروپا از روسیه خواست در زمینه توافق آتش‌بس در اوکراین حسن‌نیت نشان دهد

در شرایطی که معامله‌گران بازار نفت در حال بررسی این موضوع هستند که تهدید ترامپ برای اعمال تعرفه‌های ثانویه بر روسیه به عنوان دومین صادرکننده بزرگ نفت جهان چه تأثیری خواهد داشت، قیمت‌های نفت دوشنبه تغییر اندکی داشت.

چین و هند حدود ۸۰ درصد از نفت صادراتی روسیه را خریداری می‌کنند.

تاجران چینی اعلام کردند که این تهدید ترامپ برای آنها نگران‌کننده نیست و پکن گفت: «همکاری ما با روسیه علیه هیچ طرف ثالثی نیست و تحت تاثیر آن قرار نمی‌گیرد.»

اما هند از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرد.

سرنوشت مبهم توافق معدنی اوکراین و روسیه با آمریکا

همزمان با تلاش‌های ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین، موضوع همکاری در زمینه مواد معدنی کمیاب از سوی کی‌یف و مسکو مطرح شده، اما ترامپ یکشنبه اعلام کرد که زلنسکی تمایلی به ادامه این توافق ندارد.

کرملین تائید کرد که روسیه و آمریکا مذاکراتی را درباره پروژه‌های مشترک مربوط به فلزات کمیاب و دیگر حوزه‌ها آغاز کرده‌اند، و برخی شرکت‌های آمریکایی نیز علاقه خود را به این همکاری نشان داده‌اند.

کریل دیمیتریف، نماینده پوتین در زمینه مذاکرات برای سرمایه‌گذاری، دوشنبه گفت:«هنوز هیچ جزئیات مشخصی وجود ندارد، اما علاقه متقابل قابل مشاهده است.»

او افزود: «این علاقه متقابل است، چراکه ما درباره پروژه‌هایی صحبت می‌کنیم که به نفع هر دو طرف هستند.»