تیک‌تاک به‌دلیل انتقال داده‌های کاربران اروپایی به چین بیش از ۵۰۰ میلیون یورو جریمه می‌شود

به گزارش کمیسیون حفاظت از داده‌های ایرلند، که ناظر اصلی تیک‌تاک در اروپا است، پیش از پایان ماه جاری شرکت چینی «بایت‌دنس»، مالک تیک‌تاک، با جریمه‌ای به ارزش بیش از ۵۰۰ میلیون یورو (معادل ۵۵۳ میلیون دلار) به‌دلیل انتقال غیرقانونی داده‌های کاربران اروپایی به چین روبه‌رو خواهد شد.

این تصمیم در پی تحقیقاتی طولانی‌مدت گرفته شد که نشان می‌دهد تیک‌تاک با انتقال داده‌ها به چین و فراهم کردن دسترسی مهندسان چینی به این اطلاعات، قوانین حفاظت از داده‌های عمومی اتحادیه اروپا را نقض کرده است.

منابع آگاه به بلومبرگ گفته‌اند این جریمه ممکن است سومین جریمه‌ی سنگین تاریخ ایرلند پس از جریمه ۷۴۶ میلیون یورویی آمازون و جریمه ۱.۲ میلیارد یورویی شرکت متا (مالک فیس‌بوک) باشد. با این حال، میزان نهایی جریمه و زمان دقیق صدور آن هنوز مشخص نشده و ممکن است تغییر کند.

کمیسیون حفاظت از داده‌های ایرلند در قالب این تصمیم، به تیک‌تاک دستور خواهد داد که ظرف مهلتی مشخص، پردازش غیرقانونی داده‌ها در چین را متوقف کند. این تصمیم می‌تواند از سوی تیک‌تاک در دادگاه‌های ایرلند به چالش کشیده شود.

تیک‌تاک تاکنون درباره این موضوع اظهارنظر نکرده و کمیسیون ایرلند هم از توضیح بیشتر خودداری کرده است.

بر اساس قوانین حفاظت از داده‌های عمومی اتحادیه اروپا، نهادهای ملی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا که شرکت‌های خارجی در آن‌ها پایگاه دارند، مسئول اجرای این مقررات هستند.

هم‌زمان با این جریمه، شرکت بایت‌دنس با ضرب‌الاجل ۱۶ فروردین مواجه است تا بخش آمریکایی تیک‌تاک را به فروش برساند؛ در غیر این صورت، احتمال ممنوعیت کامل این اپلیکیشن در آمریکا وجود دارد.

شرکت آمازون نیز اخیرا برای خرید تیک‌تاک وارد عمل شده و پیشنهادی به کاخ سفید داده است. شرکت کمتر شناخته‌شده اپ‌لوین AppLovin در حال جلب حمایت برای پیشنهاد خود است. این شرکت‌ها به فهرست طولانی نامزدهای احتمالی مالکیت تیک‌تاک که در میانه‌ تنش‌های آمریکا و چین قرار دارد، اضافه شده‌اند.

تیک‌تاک پیش‌تر نیز هدف انتقاد نهاد ایرلندی قرار گرفته بود. در پاییز ۱۴۰۲، این شرکت به‌دلیل نقض قوانین مربوط به حفاظت از داده‌های کودکان، ۳۴۵ میلیون یورو جریمه شد.

کمیسیون ایرلند همچنین پیش از این شرکت متا را به‌دلیل انتقال داده‌های کاربران اروپایی به آمریکا و عدم محافظت کافی از آن‌ها در برابر نهادهای امنیتی آمریکایی، ۱.۲ میلیارد یورو جریمه کرده بود.

از آنجا که شرکت‌ها اغلب فعالیت اروپایی خود را از طریق ایرلند سامان می‌دهند، این نهاد نظارتی ایرلندی مسئولیت نظارت بر بسیاری از شرکت‌های بزرگ فناوری جهان را برعهده دارد.

تحقیقات فعلی درباره تیک‌تاک از سال ۲۰۲۱ و زمانی که «هلن دیکسون»، رییس وقت نهاد نظارتی ایرلند، گفت که داده‌های کاربران اروپایی ممکن است در اختیار مهندسان فنی و هوش مصنوعی در چین قرار گیرد، آغاز شده است.