نیویورک تایمز: ترامپ حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران را برای مذاکره متوقف کرد
نیویورک تایمز به نقل از منابعی گزارش داد اسرائیل قصد داشت احتمالا در ماه آینده میلادی تاسیسات هستهای ایران را با کمک آمریکا هدف قرار دهد، اما پس از بروز اختلافنظر در دولت ترامپ، او این برنامهریزی را متوقف کرد و ترجیج داد برای محدود کردن برنامه هستهای تهران وارد مذاکره شود.
نیویورک تایمز، در گزارشی که چهارشنبه شب ۲۷ فروردین منتشر کرده بر اساس گفته مقامات دولت آمریکا و دیگر منابع مطلع گفته، دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحده، پس از ماهها بحث داخلی در دولتش، این تصمیم را اتخاذ کرده است.
بر اساس این گزارش، بحث بر سر این بوده که در شرایطی که جمهوری اسلامی از نظر نظامی و اقتصادی تضعیف شده، واشینگتن باید مسیر دیپلماسی را در پیش گیرد یا از اقدام اسرائیل برای عقبانداختن توانایی تهران در ساخت بمب حمایت کند.
نیویورکتایمز نوشته اختلافنظرها، شکاف میان دو طیف از مقامات دولت ترامپ را نشان میدهد. طیفی که فکر میکنند باید با حمله نظامی برنامه هستهای ایران را از بین برد و مقامهای محتاطتری که تردید دارند حمله نظامی بتواند جاهطلبی هستهای حکومت ایران را بدون آنکه منجر به جنگی گستردهتر شود، از بین ببرد.
به گزارش نیویورکتایمز در نهایت، پس از اینکه جمهور اسلامی نشانههایی از آمادگی برای مذاکره بروز داد، نوعی اجماع در دولت آمریکا مبنی بر اجتناب از حمله نظامی شکل گرفت.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، در سفر اخیرش به اسرائیل، به مقامهای اسرائیلی گفت که کاخ سفید میخواهد تلآویو طرح حمله به تاسیسات هستهای را متوقف کند.
نتانیاهو، پس از این دیدار، ۳ آوریل با ترامپ تماس گرفت. اما ترامپ به او گفت که نمیخواهد تلفنی درباره ایران صحبت کند و او را به کاخ سفید دعوت کرد.
نتانیاهو ۷ آوریل وارد واشنگتن شد و اگرچه سفر او بهظاهر برای گفتوگو درباره تعرفههای تجاری بود، اما موضوع اصلی برای اسرائیل، برنامه حمله به ایران بود.
با این حال، در همان زمانی که نتانیاهو در کاخ سفید بود، ترامپ از آغاز مذاکرات با ایران خبر داد و در گفتوگوهای خصوصی، به نتانیاهو گفت تا زمان برگزاری مذاکرات، از حمله اسرائیل به ایران در ماه مه حمایت نخواهد کرد.
با اینحال، او روز بعد گفت: «اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، ما آن را انجام خواهیم داد. اما رهبری این کار با اسرائیل خواهد بود.»
پس از این دیدار و بازگشت نتانیاهو به اسرائیل، ترامپ جان رتکلیف، رییس سیا را به این کشور فرستاد و او با نتانیاهو و رییس موساد دیدار و درباره گزینههای مختلف برای مقابله با ایران گفتوگو کرد.
در این دیدارها، گزینههایی مانند عملیات مخفی اسرائیل با حمایت آمریکا و تشدید تحریمها نیز مطرح شد.
بر اساس گزارش نیویورکتایمز، مقامهای اسرائیلی در هفتههای اخیر طرحهایی برای حمله به سایتهای هستهای ایران در ماه آینده میلادی تهیه کرده بودند.
هدف از این طرحها، بهتعویق انداختن پیشرفت برنامه هستهای ایران حداقل بهمدت یک سال یا بیشتر عنوان شده بود.
بر اساس این گزارش، تقریبا تمامی این طرحها، نهتنها برای دفاع از اسرائیل در برابر حملات تلافیجویانه ایران، بلکه برای اطمینان از موفقیت عملیات اسرائیل، نیازمند کمک آمریکا و حضور ارتش این کشور در قلب چنین حملهای بود.
با این حال، ترامپ فعلا دیپلماسی را به اقدام نظامی ترجیح داده است و برای جلوگیری از گرفتار شدن در جنگی جدید در خاورمیانه، باب مذاکرات را با ایران گشوده و به آن مهلت چندماهه برای دستیابی به توافق داده است.
بنا به گزارش نیویورکتایمز، اوایل ماه جاری، ترامپ تصمیم خود مبنی بر عدم حمایت از حمله اسرائیل به ایران را به تلآویو اطلاع داد و این موضوع را در دیدار هفته گذشتهاش با بنیامین نتانیاهو در کاخ سفید نیز مطرح و اعلام کرد که ایالات متحده مذاکرات خود با ایران را آغاز کرده است.
نتانیاهو در بیانیهای پس از این دیدار گفت: «توافق با ایران تنها در صورتی موثر است که طرفهای توافق اجازه داشته باشند تحت نظارت و مدیریت ایالات متحده وارد سایتهای هستهای شوند، آنها را منفجر کنند و تجهیزات را کاملا جمعآوری کنند.»
نیویورکتایمز نوشته این گزارش بر پایه گفتوگو با مقامهایی تهیه شده که در جریان برنامههای مخفی نظامی اسرائیل و مذاکرات محرمانه در دولت ترامپ قرار دارند و اکثر منابع به شرط ناشناس ماندن صحبت کردهاند.
اسرائیل از دیرباز برای حمله به تاسیسات هستهای ایران آمادهسازیهایی انجام داده بود، از جمله تمرین حملات هوایی و برآورد میزان خسارتی که با یا بدون کمک آمریکا میتواند وارد کند.
نیویورکتایمز نوشته حمایت در داخل دولت اسرائیل از گزینه حمله زمانی افزایش یافت که دو حمله اسرائیل به ایران در سال ۱۴۰۳، ضربههایی سنگین به جمهوریاسلامی وارد کرد.
در مقابل، اکثر موشکهای بالستیک ایران را در دو حمله به اسرائیل دفاع هوایی این کشور و آمریکا دفع کرد و حزبالله، متحد کلیدی جمهوریاسلامی، در عملیات نظامی اسرائیل بهشدت تضعیف شد.
بر اساس این گزارش، بهدرخواست نتانیاهو، مقامهای ارشد اسرائیلی ابتدا طرحی را به واشنگتن ارائه دادند که شامل عملیات کماندویی علیه سایتهای زیرزمینی هستهای و حملات هوایی بود و اسرائیلیها امیدوار بودند در این حملات از جنگندههای آمریکایی نیز استفاده شود.
اما مقامهای نظامی اسرائیل به دولت نتانیاهو گفتند عملیات کماندویی تا پیش از ماه اکتبر (پائيز سال جاری) آماده اجرا نخواهد بود.
در این شرایط، به خاطر خواست نتانیاهو که خواهان حمله در اسرع وقت بود، اسرائیلیها بهسمت طرحی جایگزین، یعنی بمباران گسترده، رفتند که آن هم به کمک آمریکا نیاز داشت.
نیویورکتایمز نوشته برخی مقامهای آمریکایی در ابتدا آماده بررسی این طرح بودند و ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، و مایکل والتز، مشاور امنیت ملی، در این زمینه گفتوگوهایی انجام دادند.
همزمان با تشدید حملات آمریکا به حوثیها در یمن، ژنرال کوریلا با حمایت کاخ سفید شروع به انتقال تجهیزات نظامی به خاورمیانه کرد و ناو هواپیمابر «کارل وینسون» به دریای عرب منتقل شد تا در کنار ناو «هری ترومن» در دریای سرخ قرار گیرد.
همچنین دو سامانه پدافند موشکی پاتریوت و یک سامانه «تاد» به منطقه اعزام شد و شش بمبافکن بی-۲ نیز به جزیره دیهگو گارسیا در اقیانوس هند منتقل شدند.
اگرچه این تجهیزات میتوانند برای حمله به حوثیها مورد استفاده قرار گیرند، اما برخی مقامهای آمریکایی اذعان کردهاند که این تجهیزات برای حمایت احتمالی از اسرائیل در برابر ایران نیز در نظر گرفته شدهاند.
حتی اگر آمریکا مجوز استفاده از جنگندههای خود را در حمله ندهد، حضور این هواپیماها میتواند به دفاع در برابر حملات متحدان ایران کمک کند.
ترامپ نیز پیشتر علائمی از حمایت احتمالی از حمله اسرائیل نشان داد و از جمله ایران را مسئول حملات حوثیها معرفی کرده و گفته بود: «هر شلیکی از سوی حوثیها از این پس شلیک مستقیم از سوی سلاحها و فرماندهی ایران تلقی میشود. ایران مسئول است و عواقب سختی خواهد داشت.»
با این حال، به گزارش نیویورکتایمز برخی مقامهای دولت ترامپ نسبت به حمله اسرائیل تردید داشتند.
در یکی از جلسات اخیر، تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی، ارزیابی جدیدی ارائه داد که هشدار میداد استقرار تجهیزات آمریکا ممکن است منجر به درگیری گستردهتری با ایران شود.
همچنین رییس دفتر کاخ سفید، وزیر دفاع، معاون رییسجمهور و حتی مشاور امنیت ملی همگی نگرانیهای مشابهی ابراز کردند و والتز نیز که موضع تندتری درباره ایران دارد، نسبت به موفقیت طرح اسرائیل بدون کمک گسترده آمریکا تردید داشت.
نیویورکتایمز نوشته در دولت ترامپ هنوز اجماعی درباره شکل توافق مطلوب با ایران وجود ندارد. برخی مانند جیدی ونس، معاون رییسجمهور، استدلال میکنند که ترامپ فرصت منحصربهفردی برای توافق دارد و در صورت شکست مذاکرات، میتواند از حمله اسرائیل حمایت کند.