نشانه‌هایی از تمایل آمریکا به کاهش تنش‌ها با پکن؛ بسنت: تعرفه‌های تجاری چین قابل دوام نیست

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، گفت که سطح بالای تعرفه‌های تجاری میان آمریکا و چین قابل‌دوام نیست. دولت دونالد ترامپ نشانه‌هایی از تمایل برای کاهش تنش‌ها در جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان از خود نشان داده اما هنوز جزییات اقدامات احتمالی برای کاهش تعرفه‌ها روشن نیست.

بازارهای بورس آمریکا با امید به احتمال کاهش موانع تجاری ایجادشده طی ماه گذشته از سوی دو کشور، رشد چشمگیری را تجربه کردند؛ هرچند هیچ نشانه‌ای از آغاز مذاکرات قریب‌الوقوع میان پکن و واشنگتن به چشم نمی‌خورد.

بسنت، چهارشنبه سوم اردیبهشت، گفت که تعرفه‌های فعلی، ۱۴۵ درصد بر کالاهای چینی و ۱۲۵ درصد بر کالاهای آمریکایی، باید کاهش یابد تا زمینه برای مذاکرات تجاری فراهم شود.

با این حال او تاکید کرد ترامپ به‌تنهایی چنین اقدامی نخواهد کرد.

بسنت گفت: «هیچ‌یک از دو طرف این سطوح از تعرفه‌ها را پایدار نمی‌دانند. همان‌طور که دیروز هم گفتم، این سطح از تعرفه‌ها عملا معادل تحریم اقتصادی است و قطع روابط تجاری میان دو کشور به سود هیچ‌کدام نیست.»

در همین حال روزنامه وال‌استریت ژورنال گزارش داد که کاخ سفید در حال بررسی کاهش تعرفه‌های وارداتی از چین تا سطح ۵۰ درصد به‌منظور کاهش تنش‌هاست.

با این همه، سخنگوی کاخ سفید این گزارش‌ها را «صرفاً گمانه‌زنی» توصیف کرد و گفت هرگونه خبر رسمی درباره تعرفه‌ها فقط از سوی ترامپ اعلام خواهد شد.

ترامپ نیز در اظهاراتی کوتاه، بدون آنکه به جزییات اشاره کند، به خبرنگاران گفت: «ما با چین یک توافق عادلانه خواهیم داشت.»

حتی در صورت کاهش تعرفه‌ها به سطوح مورد اشاره در گزارش وال‌استریت ژورنال، باز هم این میزان آن‌قدر بالا خواهد بود که مانع از بخش عمده‌ای از تجارت میان این دو قدرت اقتصادی شود.

شرکت حمل‌ونقل دریایی آلمانی «هاپاگ لوید» چهارشنبه اعلام کرد که ۳۰ درصد از محموله‌هایش از چین به مقصد آمریکا لغو شده‌اند.

در همین حال، رویترز به‌نقل از منابع آگاه گزارش داد که مذاکرات جداگانه‌ای میان دو کشور برای مقابله با بحران فنتانیل نیز به‌صورت غیررسمی در جریان است.

نرمش احتمالی آمریکا در قبال تعرفه‌های چین، سیگنالی مثبت برای بازارهایی بود که از سیاست‌های تجاری غیرقابل پیش‌بینی ترامپ آسیب دیده‌اند. شاخص معیار اس و پی ۵۰۰ در نیمه روز با رشد ۱.۸۵ درصدی مواجه شد، اما همچنان بیش از ۱۲ درصد پایین‌تر از رکورد ثبت‌شده در فوریه قرار دارد.

بسنت در سخنان چهارشنبه خود همچنین افزود که فصل سوم امسال می‌تواند «برآورد معقولی» برای روشن شدن وضعیت نهایی تعرفه‌های ترامپ باشد.

علاوه بر تعرفه‌های سنگین علیه چین، ترامپ همچنین یک تعرفه ۱۰ درصدی عمومی بر تمام واردات دیگر آمریکا اعمال کرده و تعرفه‌های بالاتری نیز بر فولاد، آلومینیوم و خودروها وضع کرده است.

او همچنین اعمال تعرفه‌های خاص صنعتی بر داروها و نیمه‌هادی‌ها را پیشنهاد داده و تعرفه‌های هدفمند برای ده‌ها کشور دیگر را تا تاریخ ۹ ژوئیه به حالت تعلیق درآورده است. این اقدامات بازارهای مالی را دچار نوسان کرده و نگرانی‌ها از رکود اقتصادی را افزایش داده است.

والدیس دومبروفسکیس، مسئول اقتصادی اتحادیه اروپا چهارشنبه هشدار داد که در صورت عدم دستیابی به توافق با آمریکا پیش از ضرب‌الاجل ۹ ژوئیه، اتحادیه اروپا نیز تعرفه‌های مقابله‌جویانه اعمال خواهد کرد.

او گفت که این بلوک ۲۷ عضوی پیشنهاد داده واردات گاز طبیعی مایع از ایالات متحده را افزایش دهد و تعرفه برخی کالاها را کاهش دهد.

کشورهای دیگر نیز در تلاش برای مذاکره هستند. به گزارش رسانه‌های دولتی، وزیر بازرگانی ویتنام چهارشنبه با جمیسون گریر، نماینده تجاری آمریکا گفت‌وگو کرد.

صندوق بین‌المللی پول نیز چهارشنبه اعلام کرد که این تعرفه‌ها باعث کاهش رشد اقتصادی در سطح جهانی خواهند شد.