ماریا، مالمر ماریا مالمر استنرگارد، وزیر خارجه سوئد با انتشار بیانیهای که در شبکه ایکس منتشر شد، با اشاره به نهمین سالگرد بازداشت این پژوهشگر زندانی در ایران نوشت: «ما پس از آنکه نشانههای بسیار نگرانکنندهای از وخامت وضعیت جسمانی او دریافت کردیم، در ماه مارس سفیر ایران را بهطور اضطراری به وزارت خارجه سوئد احضار کردیم. دولت سوئد خواستار آزادی فوری احمدرضا جلالی به دلایل انساندوستانه است تا او بتواند هرچه زودتر به خانوادهاش بپیوندد.»
احمدرضا جلالی در نهمین سالگرد بازداشت خود در ایران، با ارسال پیامی از زندان اوین، از نخستوزیر سوئد و پارلمان اروپا درخواست کمک کرد.
جلالی در پیام صوتی خود گفته است: «در آستانه فروپاشی هستم. سه هزار و ۲۸۸ روز رنج و تهدید به اعدام، ناکارآمدی کلمات و محکومیتهای لفظی را نشان داده است.»
جلالی در ادامه با اشاره به بیمسئولیتی مقامات سوئدی گفته است: «اگر من اینجا، بر اثر اعدام یا بر اثر بیماری بمیرم، مقاماتی هم که طی این سالها نسبت به وضعیت من بیتفاوت و بیاعتنا بودند و در زمانی که میتوانستند مرا به خانه بازگردانند، مرا رها کردند، در مرگ من مسئول هستند.»
جلالی در جریان یکی از سفرهایش به ایران که به دعوت دانشگاههای تهران و شیراز انجام شد، پس از شرکت در همایشهای علمی در ۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ بازداشت و به «جاسوسی» متهم شد. بعدتر در ۲۹ مهر ۱۳۹۶ ابوالقاسم صلواتی، از قضات بدنام دادگاه انقلاب در تهران برای او حکم اعدام صادر کرد و از آن زمان در زندان اوین نگهداری میشود.
جلالی بارها اتهام جاسوسی را رد کرده و گفته پروندهسازی و صدور حکم اعدام برای او به دلیل «نپذیرفتن درخواست همکاری با سپاه پاسداران و جاسوسی از کشورهای غربی» صورت گرفته است.
بیشتر بخوانید: انتقاد احمدرضا جلالی از دولت سوئد: در میان این شرایط وحشتناک و با خطر اعدام رها شدهام
تبادل زندانیان؛ جلالی نادیده گرفته شد
او در پیام صوتی تازه خود، همچنین از تبادل زندانیان میان ایران و بلژیک و ایران و سوئد انتقاد کرد و گفت: «در هر دو رویداد، من به عنوان یک ابزار چانهزنی استفاده شدم، اما بدون اینکه مبادله شوم و به صورت تبعیضآمیزی، در جریان مبادلهی اسدی و نوری با زندانیان بلژیکی و سوئدی در ایران، جا گذاشته شدم.»
بر اساس توافق تبادل زندانیان که سال گذشته در ماه ژوئن انجام شد، سوئد یک مقام پیشین ایرانی محکوم به جنایات جنگی به نام حمید نوری را به ایران بازگرداند. در مقابل، جمهوری اسلامی دو شهروند سوئدی به نامهای یوهان فلودروس، دیپلمات اتحادیه اروپا، و سعید عزیزی که به اتهام جاسوسی برای اسرائیل بازداشت شده بودند، را آزاد کرد.
۲۹ خرداد ۱۴۰۳ و پس از این مبادله، جلالی با ارسال پیامی صوتی از زندان اوین، از اولف کریسترسون، نخستوزیر سوئد انتقاد کرد و گفت دولت این کشور او را «بیپناه» به حال خود رها کرده است.
بیشتر بخوانید: احمدرضا جلالی، ایرانی-سوئدی محکوم به اعدام، در زندان شرایط جسمی نامناسبی دارد
جلالی در این فایل صوتیِ حدودا چهار دقیقهای، کریسترسون را خطاب قرار داد و از او خواست «شجاعانه و مسئولانه» با پسر و دیگر اعضای خانواده این زندانی در برابر دوربینهای تلویزیونی دیدار کند.
جلالی از نخستوزیر سوئد خواست به پسرش بگوید چرا او را در زندان اوین به حال خود رها کرده و در صورت اعدام این زندانی، برای پسرش چه کار خواهد کرد.
این پزشک و پژوهشگر افزود: «بیصبرانه در انتظار شنیدن این موضوع هستم که شما به تصمیمات خود اعتماد دارید و میتوانید در کنار پسرم، به صراحت با رسانهها گفتوگو کنید.»