آمریکا نماینده ارشد حزب‌الله در قم و ۳ نفر دیگر را به‌دلیل تامین مالی این گروه تحریم کرد

وزارت خزانه‌داری آمریکا چهار عضو و حامی مالی حزب‌الله لبنان را به‌دلیل نقش آن‌ها در تامین مالی این گروه تحریم کرد. بر اساس بیانیه این وزارتخانه، یکی از این افراد معین دقیق عاملی، نماینده حزب‌الله در قم، است که به‌طور مستقیم در انتقال پول از داخل ایران به لبنان نقش دارد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت در بیانیه‌ای اعلام کرد عاملی از دست‌کم سال ۲۰۰۱ با اداره روابط خارجی حزب‌الله و اعضای ارشد این گروه در ارتباط بوده و در هماهنگی ارسال کمک‌های نقدی از ایران به لبنان دست داشته است.

عاملی در جریان درگیری‌های غزه در اواخر سال ۲۰۲۳ و اوایل ۲۰۲۴ میلادی، انتقال دست‌کم ۵۰ هزار دلار را به لبنان هماهنگ کرده که به احتمال زیاد از سوی جمهوری اسلامی تامین و برای انتقال به غزه در نظر گرفته شده بود.

بهمن‌ماه ۱۴۰۳، رسانه‌های عربی گزارش دادند مقامات لبنان تصمیم گرفته‌اند با تفتیش دقیق پروازهای ورودی از عراق به این کشور، اجازه ندهند پول نقد جمهوری اسلامی از طریق گروه‌های نیابتی‌اش در عراق به حزب‌الله فرستاده شود.

در پی این تصمیم، اسفند ۱۴۰۳، وزارت دارایی لبنان خبر داد ۲.۵ میلیون دلار وجه نقد از مردی که از ترکیه وارد فرودگاه بیروت شده بود، توقیف شده است. سه منبع به رویترز گفتند این پول برای گروه حزب‌الله لبنان ارسال شده بود.

بیشتر بخوانید: نظام پول‌ها را کجا خرج می‌کند؟

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در ادامه بیانیه خود تاکید کرد این اقدامات در چارچوب کارزار فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و گروه‌های نیابتی آن، از جمله حزب‌الله، انجام شده و هدف از آن، تضعیف توان مالی این گروه در پی درگیری‌های نظامی اخیر با اسرائیل است.

مایکل فالکندر، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا، در همین رابطه گفت: «در چارچوب تلاش‌های مستمر برای مقابله با حمایت ایران از تروریسم، وزارت خزانه‌داری همچنان فشار اقتصادی را بر افراد کلیدی در حکومت ایران و گروه‌های نیابتی‌اش که زمینه‌ساز این اقدامات مرگبار هستند، تشدید خواهد کرد.»

وال‌استریت ژورنال ۲۰ اردیبهشت گزارش داد دولت لبنان با حمایت آمریکا، اقدامات گسترده‌ای را برای کاهش نفوذ حزب‌الله در فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری بیروت آغاز کرده و موفق شده برای نخستین بار در تاریخ معاصر این کشور، کنترل بخشی از فرودگاه بیروت را بازپس گیرد.

جهاد عالمی، یکی دیگر از افراد وابسته به حزب‌الله است که به‌دلیل «ارائه حمایت مالی و مادی» از این گروه، در فهرست‌ جدید تحریم‌های واشینگتن قرار گرفته است.

عالمی که در لبنان مستقر است، در دریافت و توزیع کمک‌های مالی به نفع حزب‌الله نقش ایفا کرده است.

فادی نعمه، حسابدار و شریک تجاری ابراهیم علی ظاهر، رییس واحد مالی مرکزی حزب‌الله، نیز در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفته است.

ظاهر پیش‌تر در سال ۲۰۲۱ و شرکت حسابرسی مرتبط با او در سال ۲۰۲۲ تحریم شده بودند. نعمه نیز به‌دلیل ارتباط با این شرکت و ارائه خدمات مالی به حزب‌الله، تحت تحریم قرار گرفت.

چهارمین فرد، حسن عبدالله نعمه، مسئول هماهنگی مالی حزب‌الله در آفریقاست که از جمله در سال ۲۰۲۲ ارسال صدها هزار دلار به جنبش اسلامی نیجریه را هماهنگ کرده است.

او به‌دلیل اقدام به نمایندگی از حزب‌الله، به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم، در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته است.

حزب الله لبنان پس از کشته شدن حسن نصرالله، رهبر این گروه در مهرماه ۱۴۰۳، به‌شدت تضعیف شده است.

تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، ۹ فروردین اعلام کرد بر اساس توافق آتش‌بس، دولت لبنان مسئول خلع سلاح حزب‌الله است.

او گفت: «ما انتظار داریم که ارتش لبنان این تروریست‌ها را خلع سلاح کند تا از تشدید درگیری‌ها جلوگیری شود.»