این اظهارات در شرایطی بیان شده که ایالات متحده در جریان جنگ ۱۲ روزه به سه سایت هستهای جمهوری اسلامی در فردو، نطنز و اصفهان حمله کرد، مذاکرات هستهای میان جمهوری اسلامی و دولت دونالد ترامپ هنوز به هیچ نتیجهای نرسیده و بر اساس تحریمهای آمریکا، شهروندان آمریکایی اجازه معامله و تجارت با نهادها و افراد تحریمشده در ایران را ندارند.
پزشکیان در مصاحبهای با تاکر کارلسون، پادکستر محافظهکار آمریکایی که دوشنبه ۱۶ تیر منتشر شد، گفت: «ما برای هر نوع همکاری اقتصادی، صنعتی و تجاری با آمریکاییها آمادگی داشتهایم و همچنان داریم؛ اما این تحریمها هستند که مانع حضور آنها در کشور ما شدهاند.»
پیش از آن که آمریکا اولین تحریمهای خود را علیه جمهوری اسلامی وضع کند، چند ماه پس از انقلاب سال ۵۷ در ایران، نیروهای موسوم به «خط امام» با حمله به سفارت آمریکا در تهران و به گروگان گرفتن دیپلماتها و کارکنان این سفارتخانه، روابط دیپلماتیک دو کشور را قطع کردند.
تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی فقط به دلیل پرونده هستهای این کشور نیست و مسائل مربوط به نقض حقوق بشر، تروریسم و برنامههای پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی نیز موجب وضع این تحریمها شده است.
همچنین دعوت جمهوری اسلامی از سرمایهگذاران آمریکایی در شرایطی است که حکومت ایران بارها در چارچوب سیاستی که به «گروگانگیری» معروف شده، اتباع غربی و دوتابعیتیها را از جمله تاجران، برای فشار بر کشورهای غربی بازداشت میکند.
در حالی که تاکنون پنج دور مذاکره میان جمهوری اسلامی و دولت ترامپ برگزار شده، پزشکیان گفت: «امیدواریم پس از عبور از این بحران، باز بتوان به میز مذاکره بازگشت، البته این نیازمند یک شرط و آن اعتماد به روند گفتوگو است.»
جمهوری اسلامی بارها شرط آمریکا برای توافق، یعنی کنار گذاشتن غنیسازی اورانیوم در خاک ایران را رد کرده است.
اما پزشکیان اسرائیل را عامل فروپاشی مذاکراتی دانست و گفت که در صورت مذاکره مجدد آمریکا «نباید در میانه گفتوگو، مجددا به اسرائیل اجازه حمله» دهد.
در جریان حمله اخیر اسرائیل و آمریکا به جمهوری اسلامی، مراکز اتمی ایران بمباران شد و تعدادی از عوامل برنامه هستهای تهران کشته شدند.
پزشکیان گفت: «در پی حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ما، بسیاری از تجهیزات و اماکن تخریب شده و دسترسی به آنها به سادگی ممکن نیست. باید صبر کنیم تا ببینیم آیا امکان دسترسی مجدد وجود دارد یا خیر.»
ترامپ حملات آمریکا به سایتهای هستهای ایران را «موفقیتی عظیم» خوانده و گفته که در دیدارش با نتانیاهو درباره ایران و جاهطلبیهای هستهای تهران گفتوگو میکند.
او جمعه به خبرنگاران گفت که باور دارد برنامه هستهای تهران بهطور دائمی عقب رانده شده، هرچند ایران میتواند تلاشهای خود را در جای دیگری از سر بگیرد.
ایران داشتن قصد برای دستیابی به سلاح هستهای را همواره انکار کرده است، اما خروج تعدادی از بازرسان بینالمللی از ایران پس از جنگ اخیر با اسرائیل، به ابهامها در زمینه بازرسی از تاسیسات اتمی ایران افزوده است.
پزشکیان: اسرائیل منطقه محل جلسه من را بمباران کرد
پزشکیان در مصاحبهاش با کارلسون، همچنین اسرائیل را به تلاش برای کشتن خود متهم کرد.
او گفت: «ما در جلسهای داخلی مشغول مرور برنامهها بودیم که براساس اطلاعاتی که از جاسوسهایشان گرفته بودند منطقهای را که در آن حضور داشتیم، بمباران کردند. ولی وقتی خدا نخواهد، حادثهای رخ نمیدهد.»
پیشتر علی لاریجانی، مشاور خامنهای اعلام کرد اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه قصد داشت بعد از هدف قرار دادن سران قوا، به سراغ رهبر جمهوریاسلامی برود.
لاریجانی یکشنبه هشتم تیر در یک مصاحبه ویدیویی گفت اسرائیل به محل جلسه شورای عالی امنیت ملی حمله کرد «تا سران قوا و کشور و افراد مهم را از بین ببرد و سراغ رهبری بیاید، اما موفق نشد».
اسرائیل تاکنون واکنشی به ادعای مقامات جمهوری اسلامی درباره قصد کشتن سران قوا نشان نداده است.