کاهش استرس و بهبود حافظه با تجربه چندحسی جنگل در واقعیت مجازی

نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد تجربه همزمان تصویر، صدا و بوی جنگل در واقعیت مجازی میتواند خلقوخو را بهبود بخشد، حافظه کوتاهمدت را تقویت کند و حس پیوند با طبیعت را افزایش دهد.
نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد تجربه همزمان تصویر، صدا و بوی جنگل در واقعیت مجازی میتواند خلقوخو را بهبود بخشد، حافظه کوتاهمدت را تقویت کند و حس پیوند با طبیعت را افزایش دهد.
پایگاه خبری ساینسدیلی دوشنبه ۱۶ تیر گزارش داد پژوهشگران موسسه ماکس پلانک برای توسعه انسانی در مطالعهای جدید دریافتند که غوطهور شدن در جنگلی از درختان سرو با استفاده از واقعیت مجازی ۳۶۰ درجه همراه با تصویر، صدا و بوی طبیعی، تاثیر بیشتری در کاهش استرس و بهبود حال روانی افراد دارد تا زمانی که تنها یک حس فعال باشد.
این پژوهش با همکاری دانشگاههای هامبورگ، وین، اکستر و بیرمنگام انجام شد.
پژوهشگران برای این مطالعه، یک ویدیوی واقعیت مجازی را با کیفیت بالا از جنگلی در منطقه زوننبرگ آلمان تهیه کردند. این جنگل مجازی شامل صداهای واقعی و رایحه اسانس طبیعی نوعی از درخت سرو بود.
در ادامه این مطالعه، شرکتکنندگان پس از رویارویی با یک موقعیت استرسزا، در معرض یکی از چهار نوع تجربه جنگل از طریق واقعیت مجازی قرار گرفتند: تجربه چندحسی شامل تصویر، صدا و بو، یا تجربه تکحسی که تنها یکی از این محرکها فعال بود.
در شرایطی که فقط صدا یا بو ارائه میشد، افراد در محیطی خنثی قرار گرفتند تا تاثیر سایر عوامل به حداقل برسد.
بر پایه یافتههای این پژوهش، شرکتکنندگانی که بهطور همزمان از طریق تصویر، صدا و بو در فضای جنگل مجازی غوطهور شدند، به شکل قابل توجهی بهبود بیشتری در خلقوخو و احساس پیوند با طبیعت تجربه کردند.
همچنین در برخی موارد، بهبود خفیفی در عملکرد حافظه کاری آنها نیز گزارش شد.
با این حال، پژوهشگران تاکید کردند که این نتایج قطعی نیست و برای درک بهتر سازوکارهای دقیق تاثیر طبیعت مجازی بر مغز انسان، انجام مطالعات گستردهتر ضروری است.
لئونی آسکونه، پژوهشگر مرکز پزشکی دانشگاه هامبورگ و نویسنده اصلی این تحقیق، گفت: «میتوانیم بگوییم که تجربههای دیجیتالی از طبیعت هم میتوانند تاثیر احساسی داشته باشند، حتی اگر جایگزین طبیعت واقعی نباشند.»
سیمونه کون، مدیر مرکز علوم اعصاب محیطی در موسسه ماکس پلانک و سرپرست این مطالعه، هم گفت: «بهویژه در مکانهایی که دسترسی به طبیعت محدود است، مثل بیمارستانها، اتاقهای انتظار یا فضاهای شهری، کاربرد واقعیت مجازی چندحسی یا بازآفرینی هدفمند طبیعت میتواند به سلامت روانی کمک کند.»
او افزود: «تصاویر، صداها و بوهای طبیعت ظرفیت بالقوهای برای بهبود خلقوخو و عملکرد ذهنی در موقعیتهای روزمره دارند که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است.»