تعرفههای آمریکا فعالیت کارخانههای آسیا به جز چین را کاهش داد
آمارهای تجاری حاکی از کاهش و در مواردی کاهش شدید فعالیت کارخانهها در کشورهای آسیایی به جز چین در یک ماهه اخیر به دلیل جنگ تعرفهای ایالات متحده و پایین آمدن میزان تقاضای جهانی است. نظرسنجیهای اقتصادی، چشمانداز اقتصادی در این قاره را تیرهتر نشان میدهند.
در میان نتایج کلی نسبتا ناامیدکننده شاخص مدیران خرید (PMI) که سهشنبه ۱۲ فروردین منتشر شد، چین یک استثناست.
شاخص مدیران خرید یک شاخص اقتصادی است که نشاندهنده روند فعالیتهای تجاری در بخشهای تولید و خدمات یک کشور است. این شاخص با نظرسنجی از مدیران خرید شرکتها تهیه میشود و معیار مهمی برای سنجش سلامت اقتصادی یک کشور است.
این شاخص معمولا بر اساس پنج مولفه اصلی محاسبه میشود: سفارشات جدید، تولید، اشتغال، زمان تحویل تامینکنندگان و موجودی کالاها.
چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان شاهد افزایش فعالیت کارخانهای بود زیرا کارخانهها برای ارسال کالاها به مشتریان قبل از اجرایی شدن تعرفههای ایالات متحده عجله داشتند.
چشمانداز گسترش جنگ تجاری جهانی، چالشی دیگر برای سیاستگذاران ایجاد کرده زیرا آنها به دنبال کاهش ضربه ناشی از پایین آمدن میزان رشد اقتصادی و همچنین مدیریت فشارهای تورمی ناشی از افزایش هزینهها هستند.
بیشتر بخوانید: نخستوزیر کانادا: اعمال تعرفه از سوی ترامپ حمله مستقیم به کارگران کانادایی است
در سایر نقاط آسیا، ژاپن، کره جنوبی و تایوان در ماه مارس شاهد کاهش فعالیتهای تولیدی بودند و شرکتها خود را برای شرایط نامشخصتر در سیاست تجاری ایالات متحده آماده کردهاند.
چرا چین رشد داشته است؟
دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، از زمان بازگشت به کاخ سفید در بیش از دو ماه گذشته، تعرفههای مختلفی را از جمله برنامهای برای افزایش تعرفههای واردات خودرو علیه شرکای تجاری خود اعمال کرده است.
بیشتر بخوانید: خشم ترامپ از پوتین: ممکن است علیه نفت روسیه تعرفههای ثانویه اعمال کنم
اکنون شاخص مدیران خرید در مورد چین در ماه مارس به ۵۱.۲ افزایش یافته که در مقایسه با رقم ۵۰.۸ در ماه قبل، فراتر از انتظارات بازار بوده و همچنان بالاتر از مرز ۵۰.۰ قرار گرفته است.
این بهبود تا حد زیادی با شاخص رسمی منتشر شده در روز دوشنبه همسو بوده که نشان میداد فعالیتهای تولیدی چین با سریعترین نرخ در یک سال گذشته رشد کرده است.
اما تحلیلگران انتظار دارند که این روند کوتاهمدت باشد زیرا جنگ تجاری در حال تضعیف شتاب اقتصادی است.
ترامپ در دوره جدید ریاستجمهوری خود تاکنون مجموعا ۲۰ درصد تعرفه اضافی بر واردات چین اعمال کرده و انتظار میرود که این هفته تعرفههای «متقابل» بیشتری را اعلام کند.
جولیان ایوانز-پریچارد، اقتصاددان، به خبرگزاری رویترز گفت: «افزایش شاخص مدیران خرید، بازتابی از شاخص رسمی چین بود. هر دو نظرسنجی نشان میدهند که بخش صنعتی چین از ترکیبی از پیشبینی تعرفهها و حمایتهای مالی بهره میبرد اما زیاد طول نخواهد کشید تا تعرفههای ایالات متحده از یک عامل محرک به یک عامل بازدارنده تبدیل شوند.»
افت سریع فعالیت کارخانهای در ژاپن، کره جنوبی و تایوان
فعالیت کارخانهای در ژاپن با سریعترین سرعت در یک سال گذشته کاهش یافت. شاخص مدیران خرید ژاپن نشان داد که این روند برای نهمین ماه متوالی ادامه دارد.
بیشتر بخوانید: ترامپ: تعرفه ۲۵ درصدی بر خودروهای وارداتی اعمال خواهد شد
کاهش فعالیتهای تولیدی در کره جنوبی نیز شدت گرفت و دلیل اصلی آن ضعف تقاضای داخلی عنوان شد.
در تایوان، شاخص مدیران خریداز ۵۱.۵ در ماه فوریه به ۴۹.۸ در ماه مارس کاهش یافت، در حالی که شاخص مدیران خرید ویتنام از ۴۹.۲ به ۵۰.۵ افزایش یافت.
شاخصهای دیگر منتشر شده در روز سهشنبه نیز نشانههایی از ضعف در سراسر منطقه را نشان دادند؛ از جمله رشد کمتر از حد انتظار صادرات کره جنوبی و کاهش اعتماد تجاری تولیدکنندگان بزرگ ژاپنی به پایینترین سطح یکساله در نظرسنجی تانکان.
پاسخ مشترک چین، ژاپن و کره جنوبی به تعرفههای آمریکا
بر اساس اظهاراتی که یک حساب رسانهای وابسته به دولت چین در شبکههای اجتماعی منتشر کرد، چین، ژاپن و کره جنوبی توافق کردهاند که به طور مشترک به تعرفههای ایالات متحده پاسخ دهند.
با این حال، سئول این ادعا را «کمی اغراقآمیز» توصیف کرد و توکیو گفت که چنین بحثی انجام نشده است.
این اظهارات دوشنبه رسانههای دولتی، پس از آن منتشر شد که این سه کشور یکشنبه نخستین دور گفتوگوی اقتصادی خود در پنج سال گذشته را برگزار کردند.
این نشست با هدف تسهیل تجارت منطقهای و تقویت اقتصادهای صادراتمحور آسیا در برابر تعرفههای رییسجمهوری آمریکا برگزار شد.
بر اساس گزارش حساب کاربری یویوان تانتیان (Yuyuan Tantian) که به شبکه تلویزیون مرکزی چین (CCTV) وابسته است، ژاپن و کره جنوبی در حال تلاش برای واردات مواد اولیه تولید نیمههادیها از چین هستند و چین نیز علاقهمند به خرید محصولات تراشه از ژاپن و کره جنوبی است.
پست منتشر شده در شبکه اجتماعی ویبو همچنین اعلام کرد که سه کشور توافق کردند همکاری در زنجیره تامین را تقویت کرده و گفتوگوهای بیشتری درباره کنترل صادرات داشته باشند.
بیشتر بخوانید: با وجود افزایش فروش خودروهای برقی در اروپا، اقبال به تسلا شدیدا کاهش یافت
هنگامی که از وزارت تجارت کره جنوبی درباره این موضوع سوال شد، یکی از سخنگویان این وزارتخانه اظهار داشت: «این ادعا که توافقی برای پاسخ مشترک به تعرفههای آمریکا صورت گرفته، تا حدودی اغراقآمیز به نظر میرسد.»
پکن، سئول و توکیو از شرکای تجاری اصلی ایالات متحده محسوب میشوند، هرچند که در برخی مسائل از جمله اختلافات ارضی و تخلیه فاضلاب نیروگاه هستهای ویرانشده فوکوشیما از سوی ژاپن، با یکدیگر اختلاف دارند.