کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در مورد افزایش اعدامها پس از تعطیلات نوروز هشدار داد
شصتودومین هفته کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» با اعتصاب غذای زندانیان عضو این کارزار در ۳۸ زندان کشور ادامه یافت. اعضای این کارزار در بیانیهای با اشاره به متوقف نشدن اعدامها در ایام عید نوروز و ماه رمضان، نسبت به افزایش اجرای احکام اعدام بعد از تعطیلات نوروز هشدار دادند.
زندانیان عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»، سهشنبه ۱۲ فروردین برای شصتودومین هفته در ۳۸ زندان کشور اعتصاب غذا کردند.
اعضای این کارزار در بیانیه خود که نسخهای از آن به دست ایراناینترنشنال رسید، با بیان اینکه «حکومت ولایت فقیه حتی در ایام نوروز و در ماه رمضان، مجازات ضدانسانی اعدام را متوقف نکرد»، نوشتند: «در روزهای اخیر، شماری از زندانیان قربانی ولع سیریناپذیر حاکمان ایران به اعدام و سرکوب شدند.»
آنها با اشاره به تایید حکم اعدام حمید حسیننژاد حیدرانلو، زندانی سیاسی که چهارم فروردین به او ابلاغ شد، هشدار دادند: «خطر اجرای حکم او بسیار جدی است و ضروری است صدای این زندانی و دیگر محکومان به اعدام باشیم.»
سایت حقوق بشری کردپا، ۹ فروردین گزارش داد شعبه ٩ دیوان عالی کشور حکم اعدام حسیننژاد حیدرانلو، زندانی سیاسی کُرد محبوس در زندان ارومیه را عینا تایید کرد.
حسیننژاد تیر ماه ۱۴۰۳ از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی نجفزاده محاکمه و به اتهام «بغی از طریق عضویت در حزب کارگران کردستان (پکک)» به اعدام محکوم شد.
اعضای کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در بخش دیگری از بیانیه خود نسبت به احتمال اجرای احکام اعدام بعد از پایان تعطیلات نوروز، بهخصوص کسانی که حکم اعدامشان در دیوان عالی کشور تایید شده، هشدار دادند.
آنها با اشاره به اینکه پرونده وریشه مرادی، یکی از سه زن زندانی سیاسی محکوم به اعدام در ایران در دیوان عالی کشور است، خواهان لغو فوری حکم اعدام او شدند و تاکید کردند: «این حکم نه یک تصمیم قضایی، بلکه یک قتل دولتی از پیش طراحی شده است و نسبت به تایید حکم ایشان و سایر زندانیان ابراز نگرانی شدید میکنیم و در مقابل آن مقاومت خواهیم کرد.»
این بیانیه با اشاره به تجمعات هفتههای گذشته جمعی از خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام در مقابل زندانهای اوین، لاکان رشت، سقز و شهر سنقر کرمانشاه، از اقشار مختلف جامعه درخواست کرده است در همراهی و همدلی با این خانوادهها در مکانهای عمومی و مقابل زندانها تجمع اعتراضی برگزار کنند و خواهان لغو حکم ضدبشری اعدام در ایران شوند.
پیش از این و در پنجم فروردین و همزمان با شصتویکمین هفته کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»، جمعی از خانوادههای زندانیان سیاسی محکوم به اعدام مقابل زندان اوین تجمع کردند. در ماههای اسفند و بهمن نیز تجمعات مشابهی در مقابل زندان اوین در تهران و دیگر شهرهای ایران شکل گرفته بود.
اعتصاب غذای زندانیان عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» از نهم بهمن ۱۴۰۲ با شدت گرفتن موج اعدامها در ایران، با درخواست توقف صدور و اجرای این احکام، از سوی زندانیان سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج آغاز شد.
در هفتههای بعد، زندانهای دیگری به این کارزار پیوستند و اکنون در شصتودومین هفته، زندانیان محبوس در ۳۸ زندان سراسر ایران دست به اعتصاب غذا زدهاند.
زندانهای اراک، اردبیل، ارومیه، اسدآباد اصفهان، اوین، بانه، برازجان، بم، تبریز، تهران بزرگ، جوین، چوبیندر قزوین، حویق تالش، خرمآباد، خورین ورامین، خوی، دستگرد اصفهان، دیزلآباد کرمانشاه، رامهرمز، رشت، رودسر، سپیدار اهواز، سقز، سلماس، شیبان اهواز، طبس، عادلآباد شیراز، قائمشهر، قزلحصار کرج، کامیاران، کهنوج، گنبدکاووس، مرکزی کرج، مریوان، مشهد، میاندوآب، نظام شیراز و نقده، زندانهایی هستند که به این کارزار پیوستهاند.
جنبش «نه به اعدام»
پیش از این و در ۲۹ اسفند، سایت حقوق بشری هرانا در گزارشی درباره نقض حقوق بشر در ایران نوشت جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۳ دستکم هزار و ۵۰ شهروند، از جمله ۲۹ زن و پنج کودک-مجرم را اعدام کرد.
همچنین سال گذشته ۱۸۹ تن دیگر به اعدام محکوم شدند و احکام اعدام بدوی ۵۵ نفر نیز به تایید دیوان عالی کشور رسید.
در ماههای اخیر، افزایش شمار اجرای احکام اعدام و همچنین صدور و تایید احکام اعدام برای زندانیان سیاسی در ایران، با موجی از اعتراضات در داخل و خارج از کشور روبهرو شده است.
به گزارش منابع حقوق بشری، در حال حاضر بیش از ۶۰ نفر در زندانهای سراسر ایران با اتهامات سیاسی یا امنیتی زیر حکم اعدام هستند.