فنلاند در واکنش به تهدیدهای روسیه از معاهده ممنوعیت مینهای ضد نفر خارج میشود
دولت فنلاند، کشوری که عضو ناتو است، قصد دارد از یک معاهده جهانی که مینهای ضد نفر را ممنوع میکند خارج شود و هزینههای دفاعی خود را تا سال ۲۰۲۹ حداقل به ۳ درصد تولید ناخالص داخلی خود افزایش دهد.
خبرگزاری رویترز سهشنبه گزارش داد که این تصمیم در واکنش به تهدیدات نظامی از سوی روسیه اتخاذ شده است.
لهستان و کشورهای بالتیک، شامل استونی، لتونی و لیتوانی، ماه گذشته اعلام کردند که به دلیل تهدیدهای ناشی از روسیه، از کنوانسیون ۱۹۹۷ اتاوا خارج خواهند شد.
با خروج از این معاهده، فنلاند که طولانیترین مرز ناتو با روسیه را دارد، میتواند بار دیگر مینهای زمینی را انبار کند تا در صورت لزوم آنها را مورد استفاده قرار دهد.
پتری اورپو، نخستوزیر فنلاند در یک کنفرانس خبری گفت که هیچ تهدید نظامی فوری علیه این کشور شمال اروپا وجود ندارد، اما روسیه یک خطر بلندمدت برای کل اروپا به شمار میرود.
او افزود: «خروج از کنوانسیون اتاوا این امکان را به ما میدهد که برای تغییرات در محیط امنیتی به شیوهای متنوعتر آماده شویم.»
او همچنین اعلام کرد که فنلاند ۳ میلیارد یورو (۳.۲۴ میلیارد دلار) بیشتر به بودجه دفاعی خود اختصاص خواهد داد و سطح هزینههای نظامی را از ۲.۴۱ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۴ به ۳ درصد تا سال ۲۰۲۹ افزایش خواهد داد.
الکساندر استاب رییسجمهور فنلاند نیز در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این بخشی از سهم فنلاند در مسئولیت بیشتر اروپا برای دفاع از خودش است.»
این تصمیمات در حالی اعلام میشود که دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، بر پایان دادن به جنگ اوکراین تاکید بیشتری کرده است؛ موضوعی که نگرانیهای لهستان و کشورهای بالتیک را در مورد احتمال مسلح شدن دوباره روسیه و هدف قرار دادن آنها افزایش داده است.
فنلاند در سال ۲۰۲۳ به عضویت ناتو درآمد و از سیاست دههها بیطرفی خود فاصله گرفت. این تصمیم، تهدید روسیه، مبنی بر «اقدامات متقابل» را در پی داشت.
لزوم بازدارندگی
فنلاند از نوامبر گذشته، زمانی که فرمانده ارتش این کشور اعلام کرد که باید در مورد خروج از معاهده اتاوا بحث شود، این موضوع را مورد بررسی قرار داده است.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که مشخص شد روسیه در جنگ اوکراین از چنین تسلیحاتی استفاده میکند.
ساری اسایا، وزیر کشاورزی و جنگلداری فنلاند، سهشنبه به خبرنگاران گفت: «فنلاند از مینها بهطور مسئولانه استفاده خواهد کرد، اما این یک عامل بازدارنده است که به آن نیاز داریم.»
مینهای ضدنفر طوری طراحی شدهاند که در زمین پنهان شوند و بهطور خودکار هنگام عبور فرد از نزدیکی آنها یا قدم گذاشتن روی آنها منفجر شوند.
فنلاند بیش از ۱ میلیون مین زمینی را پس از سال ۲۰۱۲ نابود کرد و آخرین کشور اتحادیه اروپا بود که کنوانسیون اتاوا را امضا کرد.
این معاهده تاکنون توسط بیش از ۱۶۰ کشور تصویب یا به آن پیوستهاند، اما روسیه هرگز آن را امضا نکرده است.
معاهده ۱۹۹۷ یکی از چندین توافق بینالمللی بود که پس از پایان جنگ سرد برای تشویق خلع سلاح جهانی منعقد شد. فعالان مبارزه با مینهای زمینی همان سال جایزه نوبل صلح را دریافت کردند.
مینها تاکنون جان دهها هزار غیرنظامی را در سراسر جهان گرفته یا آنها را معلول کردهاند و بسیاری از این انفجارها سالها پس از پایان جنگها رخ داده است.