شمار کشتهشدگان زلزله میانمار از ۳ هزار نفر گذشت
تعداد کشتهشدگان زلزله ویرانگر میانمار از سه هزار نفر فراتر رفته است و صدها نفر دیگر مفقود شدهاند. در همین حال پیشبینی بارانهای غیر فصلی، چالشی جدید برای امدادگران ایجاد کرده است.
زلزله ویرانگر جمعه هشتم فروردین با بزرگی ۷/۷، یکی از قویترین زلزلههای این کشور جنوب شرق آسیا در یک قرن اخیر بود که در جنگهای داخلی تکهتکه شده است.
منطقهای با جمعیت ۲۸ میلیون نفر که این زلزله، حجم بالایی از خرابی در آن به جا گذاشته و بسیاری از ساکنان را در وضعیت بدون غذا، آب و سرپناه قرار داده است.
تا چهارشنبه ۱۳ فروردین، تعداد مرگ و میرها سه هزار و سه نفر و تعداد مجروحان، چهار هزار و ۵۱۵ نفر گزارش شده است؛ به علاوه ۳۵۱ نفر مفقود.
اکنون با گذشت یک هفته، علاوه بر وضعیت ناگوار زلزلهزدگان، احتمال میرود شرایط جوی سختتر شود چرا که مقامات هواشناسی هشدار دادهاند باران غیر فصلی از یکشنبه ۱۷ فروردین تا جمعه ۲۲ فروردین، میتواند مناطق به شدت آسیبدیده از زلزله، مانند ماندالای، ساگاینگ و پایتخت، نایپیداو را تهدید کند.
یکی از نیروهای امدادی با بیان اینکه هنوز افراد زیادی در زیر آوار مدفون هستند، درباره بارش احتمالی باران به خبرگزاری رویترز گفت: «به ویژه در منطقه ماندالای، اگر باران شروع به باریدن کند، افرادی که گرفتار شدهاند حتی اگر تا این لحظه زنده مانده باشند، غرق خواهند شد.»
سفارت میانمار در ژاپن در پستی که در فیسبوک منتشر کرده است، نوشت تاکنون ۵۳ محموله هوایی کمک به میانمار ارسال شده است، در حالی که بیش از یکهزار و ۹۰۰ نیروی امدادی از ۱۵ کشور، از جمله همسایگان جنوب شرقی آسیا، چین، هند و روسیه برای کمک به میانمار وارد شدند.
با وجود ویرانیهای گسترده، تلویزیون دولتی میانمار اعلام کرد مین آنگ هلاینگ، رییس حکومت نظامی، امروز ۱۴ فروردین، کشور بحرانزده خود را برای یک سفر نادر به اجلاس منطقهای در بانکوک ترک خواهد کرد.
این سفر خارجی اقدامی غیرمعمول برای این ژنرال محسوب میشود که بسیاری از کشورها او را منفور میدانند و تحت تحریمهای غرب و تحقیقات دادگاه کیفری بینالمللی قرار دارد.
باران غیرموسمی
میانمار در حالی دچار زلزله شده است که با وجود سالها جنگ داخلی در این کشور، دسترسی امدادگران به همه مناطق دشوار است و از سوی دیگر، باران هم به مشکلات اضافه شده است.
ارتش از زمان بازگشت به قدرت در کودتای سال ۲۰۲۱ میلادی که دولت غیرنظامی منتخب به رهبری آنگ سان سوچی، برنده جایزه نوبل صلح را سرنگون کرد، برای اداره میانمار با مشکلات فراوانی روبهرو بوده است.
ژنرالها پس از کودتا در انزوای بینالمللی قرار گرفتهاند و اقتصاد میانمار و خدمات اساسی آن، از جمله بهداشت و درمان، به شدت آسیب دیده است.
چهارشنبه ۱۳ فروردین، تلویزیون دولتی میانمار اعلام کرد آتشبس یکجانبه دولت برای حمایت از تلاشهای امدادرسانی پس از زلزله، فورا و به مدت ۲۰ روز اجرا خواهد شد اما هشدار داد که در صورت حمله شورشیان، مقامات «به طور متناسب» پاسخ خواهند داد.
این اقدام پس از آن صورت گرفت که یک ائتلاف بزرگ مخالفان، سهشنبه ۱۲ فروردین، برای کمک به تلاشهای بشردوستانه، آتشبس اعلام کرد.
همزمان و تقریبا یک هفته پس از زلزله، تیمهای جستوجو در تایلند، در حال یافتن بازماندگان میان انبوهی از آوارهای یک آسمانخراش در حال ساخت در بانکوک، پایتخت این کشور هستند.