سفر رییس‌جمهوری چین به منطقه جنوب شرقی آسیا در میانه اعمال تعرفه‌های ترامپ

شی جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین که با هدف تقویت روابط، به‌ویژه روابط تجاری، به برخی کشورهای منطقه جنوب شرقی آسیا سفر کرده، سه‌شنبه از ویتنام به مالزی می‌رود. این سفرها در میانه اعمال تعرفه‌های دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا انجام می‌شود.

رییس‌جمهوری چین سه‌شنبه ۲۶ فروردین تاج گل بزرگی از گل‌های قرمز که نام او و روبانی با نوشته‌ای در تجلیل از «رهبر بزرگ ویتنام» بر آن نقش بسته بود، در پای آرامگاه هو شی مین، بنیان‌گذار جمهوری ویتنام که در سال ۱۹۶۹ درگذشت، قرار داد.

قرار است او در مراسم آغاز همکاری ریلی ویتنام–چین نیز شرکت کند؛ پروژه‌ای که هدف آن ساخت یک خط راه‌آهن جدید است که بندر بزرگ شمالی های‌فونگ و پایتخت ویتنام، هانوی را به جنوب چین متصل می‌کند.

شی جین‌پینگ دوشنبه وارد ویتنام شد؛ نخستین مرحله از یک سفر دوره‌ای به آسیای جنوب شرقی که هدف آن ارائه تصویری از پکن به‌عنوان یک متحد قابل اعتماد در برابر آمریکاست.

ترامپ در هفته‌های اخیر تعرفه‌های سنگینی را اعلام کرد و سپس، به‌جز در مورد چین، عمده این تعرفه‌ها را تعلیق کرد.

رییس‌جمهوری چین قرار است سه‌شنبه عصر عازم مالزی شود و تا پنج‌شنبه در آنجا بماند و بعد به کامبوج سفر کند. کشوری که از شرکای نزدیک چین در آسیای جنوب شرقی به‌شمار می‌رود.

شی جین‌پینگ دوشنبه به تو لام، دبیرکل حزب کمونیست ویتنام، گفت که خواهان تقویت روابط دوجانبه است و کشورهایشان باید «به‌طور مشترک با ارعاب مقابله و ثبات نظام تجارت آزاد جهانی را حفظ کنند».

هم‌زمان با این سفر، ترامپ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت که دیدار رهبران چین و ویتنام با هدف «آسیب رساندن به ایالات متحده» انجام شده است.

او گفت دیدار سران چین و ویتنام «شاید برای این است ‌که ببینند چطور می‌شود ایالات متحده را فریب داد».

ویتنام و چین دوشنبه ۴۵ توافق‌نامه همکاری امضا کردند؛ از جمله در زمینه زنجیره‌های تامین کالا، هوش مصنوعی، گشت‌های دریایی مشترک و ارتباطات ریلی.

سفر شی جین‌پینگ تقریبا دو هفته پس از آن انجام می‌شود که ایالات متحده، بزرگ‌ترین بازار صادرات صنایع تولیدی ویتنام در سه ماه نخست سال جاری، تعرفه‌ای ۴۶ درصدی بر کالاهای وارداتی از ویتنام اعمال کرد.

هرچند این تعرفه‌های گمرکی که علیه ویتنام و بسیاری از کشورها اعلام شد به‌طور موقت تعلیق شده‌اند، خبرگزاری فرانسه نوشت که پکن می‌کوشد در تضاد با ایالات متحده که حمله‌ای همه‌جانبه در حوزه تجارت حتی علیه شرکای اقتصادی خود به راه انداخته، خود را به‌عنوان یک شریک قابل‌اعتماد نشان دهد.

در هانوی، شی جین‌پینگ دوشنبه سیاست حمایت‌گرایی را محکوم کرد و گفت: «حمایت‌گرایی به هیچ‌جا نمی‌رسد.»

به گزارش خبرگزاری رسمی چین، او افزود که این جنگ تجاری «هیچ برنده‌ای» نمی‌تواند داشته باشد.

خبرگزاری فرانسه نوشت تقویت روابط با همسایگان آسیای جنوب شرقی می‌تواند به پکن کمک کند تا اثرات حمله تجاری آمریکا را که در سال ۲۰۲۴ نخستین واردکننده محصولات چینی بود خنثی کند.

ویتنام، مانند چین، به وسیله حزب کمونیست اداره می‌شود و از دیرباز راهبردی به نام «دیپلماسی بامبو» در پیش گرفته است؛ به این معنا که تلاش می‌کند روابط خوبی با هر دو قدرت بزرگ – چین و آمریکا – داشته باشد.

هانوی و پکن روابط اقتصادی نزدیکی دارند اما این روابط با اختلافات ارضی در دریای چین جنوبی، به‌ویژه در مجمع‌الجزایر پاراسل، خدشه‌دار شده است.

پکن مالکیت تقریبا تمام جزایر این دریا را در برابر دیگر کشورهای ساحلی (فیلیپین، ویتنام، برونئی، مالزی) که ادعاهای مشابه دارند، از آن خود می‌داند.