دور چهارم مذاکرات آمریکا و جمهوری اسلامی به تعویق افتاد
باراک راوید، خبرنگار پایگاه اکسیوس، به نقل از سه منبع آگاه گزارش داد دور چهارم مذاکرات تهران و واشینگتن که قرار بود شنبه ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، یک هفته به تعویق خواهد افتاد. وزیر امور خارجه عمان نیز خبر تعویق مذاکرات ایران و آمریکا را تایید کرد.
راوید پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت در شبکه اجتماعی ایکس نوشت بدین ترتیب، دیدار نمایندگان جمهوری اسلامی و سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان (موسوم به تروئیکای اروپایی) نیز احتمالا به زمان دیگری موکول خواهد شد.
این خبرنگار به دلایل تعویق این دو نشست اشارهای نکرد.
برخی رسانههای نزدیک به تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی نیز این خبر را تایید کردند.
بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، اعلام کرد گفتوگوهای تهران و واشینگتن «به دلایل لجستیکی» به تعویق افتاده است.
او افزود تاریخ جدید این نشست پس از «توافق دوجانبه» اعلام خواهد شد.
مقام جمهوری اسلامی: ادامه مذاکرات به رفتار آمریکا بستگی دارد
یک مقام جمهوری اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز اعلام کرد «بسته به رفتار آمریکا»، مذاکرات آتی تهران و واشینگتن در تاریخ دیگری برگزار خواهد شد.
او افزود تحریمهای واشینگتن به روند دیپلماتیک برای حل و فصل پرونده هستهای جمهوری اسلامی «کمکی نمیکند».
رویترز به نام این مقام حکومت ایران اشارهای نکرد.
این خبرگزاری همچنین به نقل از یک منبع آگاه نوشت آمریکا هرگز حضور خود در دور چهارم مذاکرات با جمهوری اسلامی را تایید نکرده بود و زمان برگزاری این دور از گفتوگوها هنوز مشخص نشده است.
تاکنون سه دور از گفتوگوها میان تهران و واشینگتن در مسقط و رم برگزار شده است.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، پیشتر خبر داده بود ۱۲ اردیبهشت با نمایندگان تروئیکای اروپایی درباره برنامه هستهای تهران گفتوگو خواهد کرد.
ایالات متحده ۱۰ اردیبهشت دو نفتکش و هفت شرکت مستقر در ایران، امارات متحده عربی و ترکیه را بهدلیل دست داشتن در تجارت نفت و فرآوردههای پتروشیمی جمهوری اسلامی در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
وزارت خزانهداری آمریکا ۹ اردیبهشت نیز شش نهاد و شش فرد در ایران و چین را بهدلیل نقش آنها در شبکهای که به نیابت از سپاه پاسداران در تهیه مواد اولیه سوخت موشکهای بالستیک فعالیت میکند، تحریم کرد.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، ۱۱ اردیبهشت تحریمهای جدید آمریکا را «تروریسم اقتصادی» خواند و آن را بهشدت محکوم کرد.
او افزود این تحریمها «نشانه روشنی از اصرار سیاستگذاران آمریکایی بر قانونشکنی و نقض حقوق و منافع سایر کشورها و نیز تلاش آنها برای اخلال در روابط دوستانه و قانونی کشورهای در حال توسعه» است.
مشاور امنیت ملی آمریکا: ویتکاف آماده است تا ایران به میز مذاکره بازگردد
مایکل والتز، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، ۱۱ اردیبهشت در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز ابراز امیدواری کرد جمهوری اسلامی پیام واشینگتن را «جدی بگیرد».
والتز با اشاره به اظهارات اخیر وزیر دفاع آمریکا گفت: «ایران باید بیدار شود و این پیام را دریافت کند که میتواند کشوری مسئولیتپذیر باشد. دونالد ترامپ خواهان صلح است و برای رسیدن به توافق آمادگی دارد.»
پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، شامگاه ۱۰ اردیبهشت با اشاره به حمایت جمهوری اسلامی از حوثیهای یمن هشدار داد تهران تاوان «حمایت مرگبار» خود از این گروه را خواهد داد.
هگست در ایکس نوشت: «پیامی برای ایران: حمایت مرگبارتان از حوثیها را میبینیم. دقیقا میدانیم چه میکنید. شما بهخوبی میدانید ارتش آمریکا چه تواناییهایی دارد. به شما هشدار داده شده است. تاوان آن را در زمان و مکانی که ما تعیین میکنیم، خواهید داد.»
مشاور امنیت ملی ایالات متحده در ادامه مصاحبه خود با فاکسنیوز تاکید کرد حکومت ایران نهتنها نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند، بلکه باید از هرگونه حمایت مالی، تجهیزاتی یا موشکی از گروههای «تروریستی» که امنیت کشتیرانی بینالمللی را تهدید میکنند، به منافع واشینگتن آسیب میزنند یا به هواپیماهای آمریکایی حمله میکنند، دست بردارد.
والتز هشدار داد: «دیگر کافی است. رییسجمهوری آمریکا این موضوع را با صدایی بلند و روشن اعلام کرده و وزیر دفاع نیز پیام خود را با وضوح کامل مطرح کرده است.»
او افزود استیو ویتکاف، مذاکرهکننده ارشد دولت آمریکا، «آماده است تا ایران به میز مذاکره بازگردد».
خبرگزاری ایسنا در واکنش به این سخنان والتز و بدون اشاره به تعویق مذاکرات تهران و واشینگتن در رم نوشت «ایران از مذاکرات غیرمستقیم خود با آمریکا خارج نشده» است.
پیشتر در ۱۰ اردیبهشت، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از جدیت کمسابقه حکومت ایران در مذاکرات هستهای خبر داد.
گروسی گفت: «این نخستین بار در چند سال اخیر است که میبینم ایران تا این اندازه جدی، مستقیم و بیپرده وارد گفتوگو درباره اصل مسئله شده است.»
هفتهنامه اکونومیست ۱۱ اردیبهشت در مطلبی درباره گفتوگوهای اخیر جمهوری اسلامی و آمریکا و مقایسه آن با مذاکرات برجام نوشت در گذشته، «خامنهای نسبت به مذاکرات بدبین بود؛ امروز ناظر و مدافع آن است. روزگاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خود را قربانی توافق میدانست؛ اکنون امید دارند از آن بهرهمند شوند».
پایگاه خبری تابناک نیز ۱۱ اردیبهشت گزارش داد مذاکرات تهران و واشینگتن به «مرحله حساس» خود رسیده و پیشبینی میشود «نتایج مطالبات فنی» در دور چهارم گفتوگوها، «روند آتی مذاکرات را مشخص میسازد».