سفر علنی فرمانده نیروی قدس سپاه به عراق؛ قاآنی در بغداد به‌دنبال چیست؟

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در گزارشی به بررسی سفر اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، به عراق و اهمیت آن در بحبوحه تنش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی پرداخت.

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در این گزارش که پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت منتشر شد، نوشت سفر قاآنی به عراق برخلاف «حرکات پیشین او در منطقه»، این بار به‌صورت «بسیار عمومی» انجام شده است.

این بنیاد، اجلاس کشورهای عضو اتحادیه عرب، توافق‌نامه امنیتی تهران-بغداد، مذاکرات هسته‎ای ایران و آمریکا، و وضعیت گروه‌های مسلح متحد جمهوری اسلامی در عراق را از جمله موضوعاتی دانست که به سفر اخیر قاآنی اهمیت ویژه‌ای می‌بخشند.

سفر فرمانده نیروی قدس سپاه به عراق در شرایطی صورت می‌گیرد که او پس از کشته شدن حسن نصرالله و هاشم صفی‌الدین، دو رهبر حزب‌الله لبنان، برای هفته‌ها در ملا عام ظاهر نشد و برخی گمانه‌زنی‌ها حتی از بازداشت او در ایران حکایت داشت.

مذاکرات هسته‌ای

قاآنی ۲۴ اردیبهشت با قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، در بغداد دیدار و گفت‌وگو کرد. الاعرجی گفت در این دیدار بر «اهمیت موفقیت مذاکرات میان واشینگتن و تهران و پایبندی همگان به گفت‌وگو و تنش‌زدایی برای دستیابی به ثبات پایدار در منطقه» تاکید شده است.

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها با استناد به گزارش وب‌سایت خبری شفق‌نیوز نوشت قاآنی در سفر خود به عراق با رهبران گروه‌های شیعه این کشور دیدار کرده و آن‌ها را در جریان جزییات گفت‌وگوهای هسته‌ای تهران و واشینگتن قرار داده است.

بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی به‌دنبال آن است که حمایت کشورهای عربی را از لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران به دست آورد و تمایل دارد این موضوع در دستور کار نشست آتی اتحادیه عرب قرار بگیرد.

نشست اتحادیه عرب

نشست مقام‌های ارشد کشورهای عضو اتحادیه عرب ۲۷ اردیبهشت در عراق برگزار می‌شود، اما موضوع دعوت از احمد الشرع، رییس‌جمهوری دوره انتقالی سوریه، برای شرکت این اجلاس در روزهای اخیر مناقشه‌برانگیز شد.

الشرع که سرنگونی بشار اسد، یکی از مهم‌ترین متحدان منطقه‌ای تهران، را رقم زد و پیش از آن نیز به‌عنوان عضو القاعده در عراق جنگیده بود، در این اجلاس شرکت نخواهد کرد.

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها به نقل از وب‌سایت خبری کردستان ۲۴ نوشت چهره‌های ارشد سیاسی شیعه عراقی در پیام‌هایی خصوصی به مقام‌های این کشور نسبت به حضور الشرع در اجلاس اتحادیه عرب هشدار دادند.

آن‌ها همچنین به محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، فشار آوردند از دعوت رسمی الشرع به این اجلاس صرف‌نظر کند.

فشارهای گروه‌های شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی در نهایت به عدم مشارکت رییس‌جمهوری دوره انتقالی سوریه در اجلاس اتحادیه عرب منجر شد.

توافقات مرزی تهران-بغداد و سرکوب گروه‌های کُرد

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها گزارش داد اجرای توافق‌نامه امنیتی جمهوری اسلامی و عراق در دیدار قاآنی و مشاور امنیت ملی عراق مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

الاعرجی اعلام کرد با فرمانده نیروی قدس سپاه درباره «تامین امنیت مرزها و اجرای مفاد توافق امنیتی» میان دو کشور گفت‌وگو کرده است.

شبکه روداو پیش‌تر به نقل از رسانه‌ها در داخل ایران گزارش داده بود شورای امنیت ملی عراق به‌صورت رسمی تمامی فعالیت‌های سیاسی، رسانه‌ای و اجتماعی احزاب مخالف جمهوری اسلامی را در خاک این کشور، از جمله در اقلیم کردستان، ممنوع اعلام کرده است.

به گزارش این رسانه، سرکوب مخالفان جمهوری اسلامی در عراق با حمایت مشاور امنیت ملی و نخست‌وزیر این کشور صورت گرفته است.

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق
محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق

سرنوشت گروه‌های مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در ادامه مطلب خود نوشت بحث درباره‌ خلع سلاح گروه‌های شیعه وابسته به «بسیج مردمی عراق» یا همان حشد شعبی دست‌کم در شش ماه اخیر در فضای سیاسی عراق مطرح بوده است و مقام‌های دولتی بارها بر لزوم محدود شدن سلاح و کنترل آن در عراق تاکید کرده‌اند.

نخست‌وزیر عراق ۲۴ اردیبهشت با هادی العامری و قیس خزعلی، دو تن از رهبران بانفوذ گروه‌های مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی، دیدار کرد.

سودانی گفت آمادگی عراق برای برگزاری اجلاس اتحادیه عرب در این دیدار مورد بررسی قرار گرفت.

او افزود: «این نشست گامی مهم در جهت تقویت روابط عراق و هماهنگی مواضع درباره مسائل و چالش‌های جاری است، به‌ویژه با توجه به نقش فزاینده و محوری عراق در محیط عربی و منطقه‌ای خود.»

به گزارش بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، سودانی اما به موضوع خلع سلاح این گروه‌ها اشاره‌ای نکرد.

خبرگزاری رویترز ۱۸ فروردین گزارش داد چند گروه مسلح مورد حمایت تهران در عراق آمادگی خود را برای خلع سلاح اعلام کرده‌اند.