چگونه نماینده ترامپ در پکن از حامی جهانی‌سازی به منتقد سرسخت چین تبدیل شد؟

دیوید پرودو، سناتور پیشین جمهوری‌خواه و از نزدیکان دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، به‌عنوان سفیر جدید این کشور در چین مامور بازسازی روابط حیاتی دو کشور شده است. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که واشینگتن و پکن پس از آتش‌بس تجاری اخیر، درگیر حل و فصل مسائل اقتصادی و امنیتی‌ هستند.

خبرگزاری رویترز پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت در گزارشی از ورود پرودو به پکن خبر داد و نوشت او قرار است جایگزین نیکلاس برنز، سفیر ایالات متحده در چین در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، شود.

پرودو که با هدف بازسازی کانال‌های ارتباطی میان دو کشور در بحبوحه تنش‌های فزاینده اقتصادی و ژئوپولیتیکی به چین رفته، پیش‌تر در دیدار با ترامپ گفت: «می‌خواهم جهان بداند که من این مرد را شخصا می‌شناسم و خوشحالم که نماینده او در چین هستم.»

پس از توافق غافلگیرکننده آتش‌بس تجاری میان پکن و واشینگتن، اکنون نگاه‌ها به عملکرد پرودو در چین دوخته شده است.

استیو دینز، سناتور جمهوری‌خواه، در همین رابطه گفت: «ترامپ، در حساس‌ترین زمان، فرد درستی را برای این ماموریت انتخاب کرده است.»

تحلیلگران معتقدند که پرودو با تکیه بر رابطه نزدیکش با ترامپ می‌کوشد میان دو کشور اعتمادسازی کند و مسیر توافق تجاری را هموار سازد.

پیش‌تر در سوم اردیبهشت، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، گفته بود سطح بالای تعرفه‌های تجاری میان آمریکا و چین در بلندمدت امکان‌پذیر نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: جدال اقتصادی آمریکا و چین در خاورمیانه

منازعه آمریکا و چین بر سر فنتانیل

یکی از وظایف کلیدی پرودو، متقاعد کردن چین برای توقف ارسال ترکیبات پایه مواد مخدر به آمریکاست؛ موادی که در تولید فنتانیل مورد استفاده قرار می‌گیرند. این موضوع علت وضع ۲۰ درصد از تعرفه‌های باقی‌مانده آمریکا علیه چین به شمار می‌رود.

دینز در ادامه اظهارات خود اعلام کرد با پرودو درباره طرح پیشنهادی لی‌چیانگ، نخست‌وزیر چین، برای مقابله با این بحران گفت‌وگو کرده‌اند.

این طرح احتمالا می‌تواند محور مذاکرات آتی برای کاهش مرحله‌ای تعرفه‌ها باشد.

نگاه پکن به پرودو: عمل‌گراتر از پیشینیان

پرودو که در گذشته از حامیان جهانی‌سازی و برون‌سپاری تولید به آسیا بود، در دوره سناتوری خود به یکی از چهره‌های منتقد چین تبدیل شد.

مقامات چینی امیدوارند پرودو با توجه به پیشینه تجاری‌اش، در رسیدگی به مسائل مشخصی چون تجارت، تبادل مردمی و دسترسی متقابل به بازارها، رویکردی عمل‌گراتر و واقع‌بینانه‌تر از نیکلاس برنز در پیش گیرد.

وو شین‌بو، استاد دانشگاه فودان، در همین رابطه گفت برخلاف برنز که تمرکزش بر موضوعات «ایدئولوژیک مانند حقوق بشر» بود، پرودو می‌تواند نقش پل ارتباطی، اقتصادی و عملیاتی میان دو کشور را ایفا کند.

بیشتر بخوانید: چین ممنوعیت تحویل هواپیماهای بوئینگ را پس از توافق تجاری با آمریکا لغو کرد

از تجارت جهانی تا تقابل استراتژیک

پرودو در دهه‌های گذشته در شرکت‌هایی مانند «ریبوک»، «سارا لی»، «هاگر» و «دالر جنرال» مسئول گسترش تجارت در آسیا بود و از برون‌سپاری به چین دفاع می‌کرد.

اما در سال‌های اخیر دیدگاه او نسبت به پکن تغییر کرده و اکنون در صف اول منتقدان سیاست‌های اقتصادی و نظامی چین قرار دارد.

پرودو سال گذشته شی جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین، را «امپراتور مدرن» خواند و از قطع زنجیره‌های تامین آمریکا از چین حمایت کرد. با این حال، در جلسه تایید صلاحیتش در سنا، او خواستار رویکردی «ظریف، فراجناحی و راهبردی» در قبال پکن شد.

یون سون، تحلیلگر مرکز استیمسون، با اشاره به آغاز به کار پرودو به‌عنوان سفیر آمریکا در چین گفت: «هیچ‌کس انتظار ندارد یک نفر جهان را تغییر دهد، اما داشتن یک ارتباط‌گیرنده موثر، همیشه مفید است.»

ترامپ پیش‌تر تعرفه‌های واردات از چین را به ۱۴۵ درصد افزایش داده و دلیل آن را «شیوه‌های تجاری غیرمنصفانه و ناتوانی پکن در مهار صادرات مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید فنتانیل» عنوان کرده بود.

در سوی مقابل، چین نیز با وضع تعرفه‌های تلافی‌جویانه ۱۲۵ درصدی به این اقدام ترامپ واکنش نشان داده و تاکید کرده بود در برابر «امپریالیست‌ها» و «قلدرها» تسلیم نخواهد شد.