گاردین: حمله اسرائیل به ایران نشان می‌دهد ترامپ قادر به مهار نتانیاهو نیست

گاردین به دنبال حمله اسرائیل به ایران در تحلیلی نوشت که جنگنده‌های اسرائیلی صبح جمعه با حمله به اهداف متعددی در ایران، منطقه خاورمیانه را به لبه پرتگاه جنگی تمام عیار کشاندند و ناتوانی رییس‌جمهوری آمریکا در کنترل نخست‌وزیر اسرائیل را آشکار کردند.

بر پایه این تحلیل که جمعه ۲۳ خرداد منتشر شد، این حملات که برخلاف درخواست‌های صریح دونالد ترامپ انجام شد، واشینگتن را در موقعیت دشواری قرار داده و تلاش‌های دیپلماتیک رییس‌جمهوری آمریکا برای مذاکره با ایران را با شکست مواجه کرده است.

گاردین همچنین نوشت که حملات اسرائیل منطقه را در آستانه درگیری جدید و خطرناکی قرار داده و نشان‌دهنده ضعف ترامپ در کنترل بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل است.

مقامات ارشد آمریکا در واکنش فوری به این حملات، اعلام کردند واشینگتن هیچ نقشی در عملیات اسرائیل علیه ایران نداشته و این اقدام کاملا یک‌جانبه بوده است.

واکنش واشینگتن

واکنش فوری واشینگتن نشان از تعجب مقامات آمریکایی داشت. آن‌ها در حالی که هنوز اثرات حملات بر تهران مشخص نشده بود، عملیات اسرائیل را «یک‌جانبه» خواندند و ایران را از هرگونه تلافی علیه منافع آمریکا برحذر داشتند.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در بیانیه‌ای تاکید کرد: «اسرائیل امشب اقدام یک‌جانبه‌ای علیه ایران انجام داد. ما در حملات علیه ایران مشارکت نداریم و اولویت اصلی ما محافظت از نیروهای آمریکایی در منطقه است.»

وزیر خارجه آمریکا افزود: «اسرائیل اعلام کرده این اقدام را برای دفاع از خود ضروری می‌داند. رییس‌جمهور ترامپ و دولت، همه تدابیر لازم را برای حفاظت از نیروهایمان اتخاذ کرده‌اند. اجازه دهید به صراحت بگویم: ایران نباید منافع یا پرسنل آمریکا را هدف قرار دهد.»

تضاد در موضع آمریکا

مقامات واشینگتن و تحلیل‌گران انتظار داشتند اسرائیل حداقل تا زمان اتمام تلاش‌های آمریکا برای مذاکره با ایران از حمله خودداری کند.

به گزارش وال‌استریت ژورنال، ترامپ در تماس تلفنی دوشنبه ۱۹ خرداد از نتانیاهو خواسته بود به ایران حمله نکند اما آمریکا از چهارشنبه، شروع به خارج کردن پرسنل غیرضروری از سفارتخانه‌ها و پایگاه‌های خاورمیانه کرد که در بُرد حمله ایران قرار دارند.

ویلیام وکسلر، مدیر ارشد مرکز رفیق حریری و برنامه‌های خاورمیانه در شورای آتلانتیک، گفت: «در موضع آمریکا درهم ریختگی آشکار وجود دارد و تفاوت‌هایی بین موضع ایالات متحده و اسرائیل مشاهده می‌شود.»

او افزود بعید است که نتانیاهو در صورت دریافت چراغ قرمز صریح از دولت ترامپ، این حمله را انجام داده باشد اما کاخ سفید به سرعت از این حمله فاصله گرفت و همچنین اشاره‌ای به مشارکت در دفاع از اسرائیل در مقابل حمله احتمالی ایران نکرد.

تناقض در اظهارات

گاردین نوشت سردرگمی در موضع آمریکا زمانی بیشتر شد که رسانه اسرائیلی نزدیک به دولت نتانیاهو اعلام کرد حملات با هماهنگی کامل واشینگتن انجام شده است.

این موضوع در حالی مطرح شد که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در خاورمیانه، قرار بود یک‌شنبه برای ششمین دور گفت‌وگوها با ایران به مسقط، پایتخت عمان سفر کند.

این مذاکرات به عنوان آخرین فرصت حل دیپلماتیک بحران تلقی می‌شد.

زمان‌بندی حملات نیز جای تعجب داشت.

اسرائیل تنها ساعاتی پس از درخواست علنی ترامپ برای خودداری از حمله، عملیات نظامی خود را آغاز کرد.

رییس‌جمهوری آمریکا پیش از این هشدار داده بود که چنین اقدامی مذاکرات را نابود خواهد کرد.

ترامپ پنج‌شنبه در کاخ سفید تاکید کرد: «دوست دارم از درگیری دوری کنم. ما تقریبا به توافق مناسبی رسیده‌ایم. ترجیح می‌دهم به توافق برسیم. تا زمانی که امیدی به توافق وجود دارد، نمی‌خواهم آن‌ها وارد عمل شوند چون این کار همه چیز را خراب می‌کند.»

انتقادات از سیاست آمریکا

برخی منتقدان معتقدند بحران فعلی ریشه در کنار گذاشته شدن توافق هسته‌ای با ایران موسوم به «برجام» در دولت اول ترامپ دارد و این امر احتمال بروز درگیری‌های نظامی را افزایش داده است.

سناتور کریس مورفی درباره حمله اسرائیل گفت که این اقدام برای خراب کردن مذاکرات ترامپ با ایران انجام شد و نشان‌دهنده کمبود احترام جهانی به رییس‌جمهوری آمریکا است.

او افزود: «این بحرانی است که ترامپ و نتانیاهو خود آن را ایجاد کرده‌اند و اکنون منطقه در آستانه ورود به یک درگیری جدید و مرگبار قرار گرفته است.»

سناتور مورفی همچنین تاکید کرد اگر ترامپ و نتانیاهو آمریکا را از توافق هسته‌ای خارج نکرده بودند، ایران امروز تا این اندازه به دست‌یابی به سلاح هسته‌ای نزدیک نبود.