روزنامه لوموند: کشتن عوامل برنامه هستهای تهران موثرترین بخش حملات اسرائیل بود
روزنامه لوموند چاپ پاریس، در گزارشی نوشت که حملات به تاسیسات عمیق هستهای در ایران همچون فردو، نطنز و اصفهان بهوسیله آمریکا انجام شد اما حملات مخفیتر اسرائیل که به کشته شدن عوامل برنامه هستهای تهران منجر شد، موثرترین بخش عملیات این کشور ارزیابی میشود.
این روزنامه فرانسوی دوشنبه ۱۶ تیر در گزارشی با عنوان «چگونه اسرائیل دانشمندان برنامه هستهای ایران را ردیابی و ترور کرد؟»، نوشت که در جریان جنگ ۱۲ روزه اخیر میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، دستکم ۱۶ عامل برجسته هستهای ایران که عمدتا با سازمان پژوهشهای نوین دفاعی موسوم به سپند (وابسته به وزارت دفاع) در ارتباط بودند، به دست اسرائیل کشته شدند.
به گفته مقامات اسرائیلی، این حملات برای نابود کردن بخش نظامی برنامه هستهای جمهوری اسلامی طراحی شده بود.
لوموند به نقل از مقامات اسرائیلی افزود که ایران طی دو سال گذشته برنامه سپند را احیا کرده و برخی پروژههای حساس مانند فشردهسازی اورانیوم را دوباره فعال کرده بود.
در جریان جنگ میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، حملاتی به سایتهای مهم فردو، نطنز و اصفهان انجام شد اما ساختمانهای سپند در تهران و همچنین کارخانه تبدیل گاز اورانیوم به فلز که برای ساخت بمب حیاتی است، در اصفهان منهدم شدند.
یکی از چهرههای کلیدی که در جریان این حملات کشته شد، فریدون عباسی، رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران بود که در ترور نافرجام سال ۲۰۱۰ جان سالم به در برده بود.
او از مدافعان سرسخت ادامه برنامه هستهای جمهوری اسلامی بود.
لوموند نوشت که در همان روز اول حمله، اسرائیل دستکم ۹ «دانشمند وابسته به سازمان سپند» را به قتل رساند.
دهمین نفر، محمدرضا صدیقی صابر، از این کشتار جان سالم به در برد اما پسر ۱۷ سالهاش در منزل خانوادگیشان در تهران کشته شد.
خانواده او پس از این حادثه از پایتخت گریختند و در آپارتمانی در آستانه اشرفیه، نزدیک دریای خزر ساکن شدند. اسرائیل چند ساعت پیش از آغاز آتشبس، صدیقی صابر را نیز در همانجا کشت.
بنا بر گفتههای برادر او، این حمله همچنین منجر به مرگ ۱۳ نفر از بستگان و همسایگان شد.
این روزنامه فرانسوی به نقل از مقامات اسرائیلی اضافه کرد که نه تنها عوامل، بلکه تمام اسناد و آرشیوهای مرتبط با سپند نیز در این حملات از بین رفتهاند.
لوموند نوشت دولت اسرائیل اعلام کرده اورانیوم غنیشده با غلظت بالا (۶۰ درصد) که تهران قبل از جنگ در اختیار داشت، ممکن است هنوز در ایران دستنخورده باقی مانده باشد اما جاشوا زارکا، سفیر اسرائیل در فرانسه که دوران حرفهای خود را صرف مسئله ایران کرده است، به این روزنامه گفت: «دانشمندانی که قادر به فرآوری [این ماده خام] برای ساخت بمب بودند، مردهاند و سایتهایی که در آنها کار میکردند، ویران شدهاند. بنابراین ما تهدید را چند سال به عقب راندهایم.»
به گفته سفیر اسرائیل در پاریس، شش نفر دیگر نیز در این حملات کشته شدهاند که هویتشان فاش نشده و جمهوری اسلامی نیز مرگ آنها را تایید نکرده است.
لوموند نوشت که کارشناسان معتقدند دانش فنی هنوز در ایران باقی است، چرا که این عوامل هستهای سالها در دانشگاههای ایران آموزش دادهاند و شاگردانی را تربیت کردهاند.
اسرائیل نگران است برخی بخشهای مخفی برنامه هستهای ایران از چشمها پنهان مانده باشد.
میثم مهرانی، تحلیلگر سیاسی، پیش از این به ایراناینترنشنال گفت: «دانشمندانی که در حملات اخیر اسرائیل کشته شدند، افراد عادی نبودند؛ آنها توانایی ساخت سلاح از تئوری را داشتند.»
محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، ۱۱ تیر گفت صنعت هستهای ایران با بمباران از بین نمیرود.
لوموند افزود که جمهوری اسلامی در صورت تصمیم سیاسی، میتواند برنامه اتمی خود را از نو آغاز کند.