آمریکا «تحریر الشام» را از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی حذف کرد
دولت دونالد ترامپ نام «جبهه النصره» را که با عنوان «هیئت تحریر الشام» نیز شناخته میشود، از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی خارج کرد. این اقدام در راستای تلاشهای واشینگتن برای کاهش تحریمها علیه سوریه انجام میشود.
تصمیم خارج کردن نام جبهه النصره از لیست گروههای تروریستی خارجی از سوی مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، اتخاذ شده و پیشنویس آن پیش از انتشار رسمی در سهشنبه ۱۷ تیر، در نشریه رسمی دولت آمریکا (فدرال رجیستر) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این اقدام تنها یک هفته پس از آن صورت میگیرد که ترامپ یک فرمان اجرایی را امضا کرد که طی آن بخشی از برنامه تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه پایان مییابد.
هدف از این اقدام کمک به پایان دادن به انزوای سوریه از نظام مالی جهانی و تحقق وعده واشینگتن برای یاری رساندن به بازسازی این کشور پس از جنگ داخلی ویرانگر است.
روبیو در یادداشت خود نوشت: «با مشورت با دادستان کل و وزیر خزانهداری، بدین وسیله نام جبهه النصره را که با عنوان هیئت تحریر الشام (و دیگر نامهای مستعار) نیز شناخته میشود، از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی حذف میکنم.»
وزیر خارجه ایالات متحده دوشنبه در بیانیهای نوشت که لغو برچسب «سازمان تروریستی خارجی» برای هیئت تحریر الشام، از سهشنبه ۱۷ تیر اجرایی میشود.
هیئت تحریر الشام، پیشتر شاخه القاعده در سوریه بود که با نام جبهه النصره شناخته میشد.
احمد الشرع، رییسجمهوری سوریه در دوره انتقال قدرت، رهبری تحریر الشام را بر عهده داشت و این گروه، همراه با سایر نیروهای مسلح اسلامگرا، در یک عملیات نظامی، بشار اسد، رییسجمهور پیشین سوریه را از قدرت به زیر کشیدند.
اسد از سوریه به روسیه گریخت.
تحریر الشام به رهبری الشرع، سالها پیش روابط خود را با القاعده قطع و اعلام کرد هدفش «ساختن سوریهای فراگیر و دموکراتیک» است.
وزارت خارجه سوریه تاکنون واکنشی به این تصمیم نشان نداده است.
ترامپ و الشرع دو ماه پیش در ریاض دیدار کردند و در این دیدار، ترامپ بهطور غیرمنتظرهای اعلام کرد تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه را لغو خواهد کرد.
این تصمیم موجب شد واشینگتن سیاستهای محدودکنندهاش در قبال دمشق را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.
شنبه ۱۴ تیر نیز بریتانیا پس از ۱۴ سال، روابط دیپلماتیک خود را با سوریه از سر گرفت.
همچنین گزارشهایی از مذاکرات صلح میان سوریه و اسرائیل منتشر شده است.
شبکه البیسیآی لبنان ۹ تیر به نقل از منابع آگاه گزارش داد سوریه در مذاکرات مربوط به توافق صلح با اسرائیل، بازپسگیری بلندیهای جولان را بهعنوان پیششرط عادیسازی روابط میان دو کشور مطرح نکرده است.
اسرائیل از سال ۱۹۶۷ کنترل بخشهایی از این منطقه را در اختیار دارد.
رییسجمهوری ایالات متحده هشتم تیر اعلام کرد برخی کشورها تمایل خود را برای پیوستن به پیمان ابراهیم و عادیسازی روابط با اسرائیل ابراز کردهاند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مهر ماه ۱۴۰۲ عادیسازی روابط اسرائیل و کشورهای منطقه را به «شرطبندی روی اسب بازنده» تشبیه کرد و آن را قماری «محکوم به باخت» خواند.