وزارت خزانهداری آمریکا چهارشنبه ۱۸ تیر اعلام کرد این نهادها بخشی از شبکه موسوم به «بانکداری در سایه» هستند که با استفاده از شرکتهای پوششی و حسابهای فراساحلی، صدها میلیون دلار از درآمدهای نفتی ایران را به فعالیتهای نیروی قدس، از جمله حمایت از گروههای شبهنظامی در منطقه، منتقل میکنند.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، با تاکید بر رویکرد فشار حداکثری دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی گفت: «حکومت ایران بهجای صرف درآمدهای نفتی برای منافع مردم، آن را صرف برنامههای بیثباتکننده هستهای و موشکی خود میکند.»
او افزود: «ما همچنان مصمم هستیم زیرساختهای پنهانی مالی جمهوری اسلامی را که امنیت آمریکا و متحدانش را تهدید میکند، مختل کنیم.»
اقدام تازه در چارچوب فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ و در ادامه دور دوم تحریمهایی انجام شده که بر اساس دستور ریاستجمهوری آمریکا در چارچوب فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی صورت گرفته است.
پیشتر در خردادماه، آمریکا بیش از ۳۰ فرد و نهاد مرتبط با دو برادر ایرانی را تحریم کرده بود که میلیاردها دلار را از طریق صرافیهای ایران و شرکتهای پوششی خارجی جابهجا کرده بودند.
طبق این گزارش، شرکت «پولجولار انرژی» مستقر در ترکیه در سال ۲۰۲۴ چند محموله نفتی را از منابع مرتبط با نیروی قدس خریداری کرده و با هماهنگی دلال نفتی لبنانی «کانسپتو اسکرین سال آفسور» و مقامهای نیروی قدس این معاملات را انجام داده است. پرداختها عمدتا از طریق شرکتهای پوششی در هنگکنگ و به صورت نقدی منتقل شدهاند.
شرکتهایی چون «آمیتو تریدینگ»، «پیکوی گلوبال»، «جیتییو انرژی»، «شلف تریدینگ» و «ستو اینترنشنال» در هنگکنگ بهعنوان پوشش برای این مبادلات مالی به کار گرفته شدهاند.
مقامهای نیروی قدس همچنین با استفاده از شرکتهای پوششی متعدد از جمله «رادیکس ترید»، «ونتوس ترید»، «مارمرث»، «مون ایمپ اند اکسپ»، «میست تریدینگ» و «جیاِیاچ پتروشیمیال تریدینگ» صدها میلیون دلار از محل فروش نفت و محصولات پتروشیمی ایران به دست آورده و به حساب شرکت ملی نفت ایران منتقل کردهاند.
در این گزارش همچنین از شرکتهایی چون «انکا تریدینگ»، «فینس گلوبال تریدینگ»، «لاویدا کورپوریشن» و «برایتاسپات گودز» نیز نام برده شده که صدها میلیون دلار برای نیروی قدس منتقل کردهاند.
شرکت ترکیهای «گلدن گلوب دمیر چلیک پترول» نیز بهعنوان پوششی برای ستاد نفتی سپاه پاسداران معرفی شده که هر سال صدها میلیون دلار نفت معامله میکند.
معاملات نفتی این شرکت شامل تانکرهایی به نامهای «یوری» (با نام سابق «بورئاس»)، «لوما پرایم»، «اترنال پیس» و «تایتان» (با نام سابق «کاسپر») بوده است.
بر اساس تحریمهای اعلامشده، همه داراییها و منافع این نهادها در آمریکا یا در اختیار اشخاص آمریکایی مسدود میشوند.
همچنین هرگونه معامله یا همکاری مالی با این نهادها از سوی افراد یا شرکتهای آمریکایی، یا عبور این معاملات از سامانه مالی آمریکا، ممنوع است.
وزارت خزانهداری هشدار داده که نهادهای مالی خارجی نیز در صورت همکاری با این افراد و نهادهای تحریمشده ممکن است مشمول تحریمهای ثانویه شوند، از جمله مسدود شدن حسابهای کارگزاری در بانکهای آمریکا.
در پایان این بیانیه تاکید شده است که هدف از اعمال تحریمها تنبیه نیست، بلکه تغییر رفتار حکومت ایران است و اشخاص و نهادهای تحریمشده در صورت تغییر شرایط و با طی روند قانونی میتوانند از فهرست تحریم خارج شوند.