احضار نخستوزیر اسرائیل در تحقیقات مربوط به «قطرگیت»؛ دو دستیار ارشد نتانیاهو بازداشت شدند
پلیس اسرائیل دوشنبه ۱۱ فروردین اعلام کرد یوناتان اوریخ و الی فلدشتاین، دو دستیار ارشد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را در ارتباط با پرونده موسوم به «قطرگیت» بازداشت کرده است. نتانیاهو برای ادای شهادت فرا خوانده شد.
در تحولی قابل توجه، گزارشها حاکی از آن است که نتانیاهو در مسیر خود برای ادای توضیحات به ماموران واحد تحقیقات جنایی ویژه پلیس اسرائیل (لاهَو ۴۳۳) است.
این جلسه بازجویی در چارچوب تحقیقات مرتبط با رسوایی موسوم به «قطرگیت» انجام میگیرد.
نتانیاهو در دادگاه منطقهای تلآویو، در جلسه رسیدگی به پرونده کیفری خود با اتهام فساد در حال ادای شهادت بود اما این جلسه به طور ناگهانی نیمهکاره ماند تا ظاهرا نخستوزیر بتواند در برابر پلیس شهادت دهد.
گالی باهاراو-میارا، دادستان کل اسرائیل، به پلیس دستور داده است تا نتانیاهو را برای ارائه توضیحات در تحقیقات جاری درباره «روابط ادعایی غیرقانونی دستیاران او با قطر» فرا بخواند.
شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش داد که نتانیاهو در این مرحله به عنوان «فردی که از جزییات پرونده اطلاع دارد و نه بهعنوان مظنون» شهادت میدهد.
بر اساس این گزارش، تصمیم درباره اینکه آیا نتانیاهو در مراحل بعدی بهعنوان مظنون و تحت اخطار رسمی مورد بازجویی قرار میگیرد یا خیر، پس از دریافت توضیحات اولیه او گرفته میشود.
روزنامه تایمز اسرائیل، دوشنبه گزارش داد پلیس این کشور در بیانیهای بسیار کوتاه تایید کرده است بازداشت دو دستیار نتانیاهو در چارچوب تحقیقات مربوط به «روابط غیرقانونی احتمالی میان مقامهای نزدیک به نتانیاهو و دولت قطر» صورت گرفته است.
این تحقیقات از سوی واحد جرایم ملی پلیس و سازمان امنیت داخلی اسرائیل (شینبت) انجام میشود.
از رسوایی قطرگیت چه میدانیم؟
به گزارش جوییشاینسایدر، فلدشتاین، سخنگوی نظامی سابق نتانیاهو، چهره کلیدی در آغاز این رسوایی بود.
او تنها چند روز پس از آغاز جنگ غزه، به عنوان پیمانکار وارد دفتر نتانیاهو شد. زمانی که دفتر نخستوزیری خواستار استخدام رسمی او شد، شینبت از صدور مجوز امنیتی برای او خودداری کرد تا او به عنوان پیمانکار باقی ماند.
فلدشتاین زیر نظر اوریخ، سخنگوی شخصی نتانیاهو کار میکرد که او نیز پیمانکار بود و میتوانست همزمان در پروژههای خارجی شرکت کند.
تبلیغات رسانهای برای قطر
بر اساس این گزارش، فلدشتاین زمانی که برای دفتر نتانیاهو کار میکرد، از طریق یک شخص سوم، مبالغی از قطر دریافت کرده تا تصویر این کشور را بهویژه در جریان مذاکرات آتشبس و تبادل گروگانها که دوحه در آن نقش میانجی داشت، در رسانههای اسرائیلی بهبود بخشد.
به گزارش وبسایت اسرائیلی واینت، قرارداد شرکت «ترد سیرکل» متعلق به «جی فوتلیک» با سفارت قطر در آمریکا نشان میدهد که فلدشتاین ماهانه ۴۰ هزار دلار برای پیشبرد منافع قطر دریافت کرده است.
در این قرارداد فلدشتاین بهصورت غیرمستقیم در لیست همکاران معرفی شده است.
گزارشها نشان میدهند سخنگوی نظامی نتانیاهو در طول فعالیت خود به اقداماتی همچون تنظیم مصاحبه برای سردبیر جروزالم پست پس از بازدیدش از دوحه، ارائه موضوعات و گزارشهایی به خبرنگاران کانال ۱۲ اسرائیل و تلاش برای ساخت تصویری مثبت از قطر به عنوان «کشوری صلحطلب و باثبات» پیش از جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ در این کشور مشغول بوده است.
تلاش نتانیاهو برای تغییر رییس شینبت
رونن بار، رییس شینبت، در حال نظارت بر این پرونده امنیتی بود که نتانیاهو اعلام کرد قصد برکناری او را دارد.
نتانیاهو در بیانیهای ویدیویی، «بیاعتمادی مداوم» خود به بار را دلیل اصلی این تصمیم عنوان و تاکید کرد که در زمان جنگ، نخستوزیر باید بهطور کامل به رییس شینبت اعتماد داشته باشد.
نتانیاهو در این پیام برکناری بار را برای تحقق اهداف جنگی اسرائیل در غزه و جلوگیری از یک «فاجعه بعدی» ضروری توصیف کرد.
در نهایت دولت اسرائیل، جمعه اول فروردین به برکناری رییس سازمان امنیت داخلی رای داد.
دادستان کل اسرائیل در مواجه با این اقدام دولت اعلام کرد شینبت در حال تحقیق درباره اطرافیان نتانیاهو است و نخستوزیر به دلیل «تضاد منافع» نمیتواند رییس این نهاد را برکنار کند.
در نهایت دیوان عالی دادگستری اسرائیل با صدور دستوری موقت، از اجرای مصوبه دولت این کشور برای برکناری رییس شینبت جلوگیری کرد.
انتقادها از نتانیاهو
تصمیم نتانیاهو با انتقاد شدید مخالفان روبهرو شده است. آنها میگویند هدف از برکناری بار، متوقف کردن تحقیقات پرونده قطرگیت است.
نتانیاهو این اتهام را رد کرده و گفته است که این تصمیم ارتباطی به تحقیقات ندارد.
به گفته یک کارشناس امور قطر، نفوذ این کشور از طریق شرکتهای پوششی در چندین کشور مسبوق بهسابقه است: «آنها از این تاکتیکها برای نزدیک شدن به مراکز قدرت استفاده میکنند.»
عمیحای کوهن، رییس برنامه امنیت ملی و حقوق در انستیتوی دموکراسی اسرائیل بر این باور است که قطر میخواهد خود را کشوری بیطرف جلوه دهد، در حالی که از «حماس و اخوانالمسلمین حمایت میکند و با پول، در پی خرید نفوذ است».