چرا روسیه از مقامات جمهوری اسلامی برای حضور در مراسم «روز پیروزی» دعوت نکرد؟
مانند سالهای اخیر، امسال هم روسیه از مقامهای جمهوری اسلامی برای حضور در مراسم «روز پیروزی» دعوت نکرد. مراسمی که در آن از رهبران چین و ونزوئلا گرفته تا فلسطین و بورکینافاسو حضور داشتند. جمهوری اسلامی حتی در سطح میهمانان نظامی هم در این مراسم حضور نداشت.
با پایان یافتن مراسم سالانه موسوم به «روز پیروزی» در روسیه که هر سال نهم ماه میلادی می (امسال برابر با ۱۹ اردیبهشتماه) برگزار میشود، عدم دعوت و حضور مقامات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی در این مراسم، مورد توجه رسانههای داخلی قرار گرفته است.
روزنامه جمهوری اسلامی، متعلق به جریان منتقد طیف تندروی اصولگرا در ایران، در ستون «جهت اطلاع» خود، به شدت به این موضوع واکنش نشان داد.
این روزنامه نوشت با اینکه ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، «لاف دوستی» نسبت به جمهوری اسلامی میزند، در مراسم روز پیروزی که کشورهای زیادی از جمله چین، کره، مصر و دیگران در آن نماینده داشتند، جمهوری اسلامی غایب بود.
این روزنامه همچنین با طعنه نوشت که در این مراسم، پوتین از نظامیان کره شمالی به دلیل همراهی کردن با روسیه در جنگ علیه اوکراین قدردانی کرد.
بیشتر بخوانید: روسیه «پهپاد شاهد» جمهوری اسلامی را برای نخستینبار در رژه نظامی به نمایش گذاشت
بررسی دورههای قبلی برگزاری این مراسم نشان میدهد در سالهای اخیر نیز با وجود روابط عمیق جمهوری اسلامی با روسیه، این کشور از مقامات ایرانی برای حضور در یکی از مهمترین مناسبتهای ملی خود، دعوت نمیکند.
در مراسم رژه سال ۱۴۰۴ روز پیروزی، طبق فهرستی که از میهمانان کاخ کرملین منتشر شده است، نظامیانی از ۱۳ کشور جهان و دستکم ۲۹ رهبر سیاسی در میدان سرخ مسکو حضور داشتند.
بر این اساس نظامیان کشورهای آذربایجان، ازبکستان، بلاروس، تاجیکستان، ترکمنستان، چین، قرقیزستان، قزاقستان، لائوس، مصر، مغولستان، میانمار و ویتنام در این مراسم حضور داشتند.
در همین رابطه بخوانید: دالان زنگزور؛ «شفافسازی» روسها با هدف راضی کردن خامنهای
همچنین رهبران سیاسی ارمنستان، اتیوپی، اسلواکی، ازبکستان، برزیل، بلاروس، بورکینافاسو، بوسنی و هرزگوین، تاجیکستان، ترکمنستان، چین، زیمبابوه، صربستان، فلسطین، قرقیزستان، قزاقستان، کنگو، کوبا، گینه استوایی، گینه بیسائو، لائوس، مصر، مغولستان، میانمار، ونزوئلا و ویتنام به مراسم دعوت و در آن حضور داشتند.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند به این مراسم دعوت شده بود اما آن را رد کرد. همچنین الهام علیاف، رییسجمهوری آذربایجان، با وجود پذیرش دعوت، در آخرین لحظات سفر خود را لغو کرد.
علاوه بر این، نمایندگانی از کره شمالی و مناطق تحت کنترل روسیه در گرجستان شامل آبخازیا و اوستیای جنوبی و نیز وزیران دفاع ۳۱ کشور دیگر، در این مراسم حضور داشتند.
جمهوری اسلامی به دلیل همراهی با روسیه در تهاجم نظامی علیه اوکراین، با تحریمهای بینالمللی، از جمله از سوی آمریکا، اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه، بریتانیا و نیوزلند مواجه شده است.