اعتراضات گسترده در خانیونس؛ مردم علیه حماس و ادامه جنگ به خیابان آمدند

صدها تن از ساکنان خانیونس در جنوب نوار غزه در اعتراضاتی کمسابقه علیه حماس و ادامه جنگ با اسرائیل به خیابانها آمدند و علیه این گروه شعار دادند. این نخستین موج اعتراضات عمومی در هفتههای اخیر است که در چند نقطه از شهر برپا شد و معترضان خواهان پایان جنگ و خروج حماس از قدرت شدند.
این اعتراضات در حالی رخ میدهد که ارتش اسرائیل دوشنبه ۲۹ اردیبهشت دستور تخلیه کامل خانیونس را صادر کرد و از ساکنان این منطقه خواست تا فورا به سمت منطقه ساحلی المواسی حرکت کنند.
ارتش اعلام کرده است در حال آمادهسازی برای «حملهای بیسابقه» با هدف نابودی زیرساختهای حماس در این منطقه است.
بهدنبال حملات سنگین اسرائیل به غزه در روزهای گذشته و کشته شدن دهها نفر، شبکه العربیه ۲۸ اردیبهشت گزارش داد جنازه محمد سنوار، فرمانده تیپ خان یونس و گردانهای قسام (شاخه نظامی حماس) در تونلی در خانیونس پیدا شده است؛ همان جایی که او چند روز پیش هدف حمله نیروهای دفاعی اسرائیل قرار گرفته بود.
از اواخر مارس ۲۰۲۵ (اوایل فروردین) اعتراضات علیه حماس در نقاط مختلف غزه از جمله بیتلاهیا، جبالیا، دیرالبلح و خانیونس آغاز شد و معترضان با شعارهایی مانند «حماس باید برود» و «ما میخواهیم زندگی کنیم»، خواستار پایان جنگ و کنارهگیری این گروه از قدرت شدهاند.
ششم فروردین، ویدیوهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی نشان دادند دهها نفر از ساکنان غرب خانیونس با برگزاری تجمعی اعتراضی، شعارهایی علیه حماس از جمله «حماس برو بیرون» سر دادند.
اردوگاههای بیتلاهیا و جبالیا در شمال غزه نیز پنجم فروردین صحنه تظاهرات علیه حماس و ادامه جنگ بودند و معترضان با سر دادن شعارهایی، نارضایتی خود را از عملکرد حماس و شرایط در غزه ابراز کردند.
برخی معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آنها شعار «جنگ بس است» نوشته شده بود.

اعتراض یا خیانت؟
طرفداران حماس این اعتراضات را کماهمیت جلوه داده و معترضان را به خیانت متهم کردند.
دهم فروردین، شماری از رسانههای اسرائیلی بهنقل از فعالان فلسطینی گزارش دادند نیروهای حماس تعدادی از جوانان نوار غزه را بهدلیل شرکت در اعتراضات علیه این گروه ربودند و پس از شکنجه، آنها را کشتند.
وبسایت خبری واینت بهنقل از ساکنان غزه نوشت که حماس دستکم شش تن از سازماندهندگان اعتراضات را اعدام کرده است.
بر اساس این گزارش، یک شهروند غزه پس از چهار ساعت شکنجه به خانوادهاش بازگردانده شد و اندکی بعد جان باخت. سایر معترضان ربودهشده همچنان مفقود هستند.
نیروهای حماس دیگر معترضان را نیز بهصورت علنی هدف ضرب و شتم قرار دادهاند.
با وجود این سرکوبها، اعتراضات علیه این گروه همچنان ادامه دارد که نشاندهنده نارضایتی فزاینده مردم غزه از حماس و وضعیت بحرانی کنونی است.
برخی معترضان اعلام کردهاند اگر پایان حکومت حماس به پایان جنگ منجر شود، حاضرند برای آن تلاش کنند.
از سوی دیگر محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، سوم اردیبهشت در یکی از تندترین سخنرانیهای سیاسی خود، حماس را به فراهم کردن بهانه برای حملات اسرائیل به غزه متهم کرد و با لحنی خشمگین رهبران حماس را «تولهسگ» خواند.
او خواستار پایان حاکمیت این گروه بر نوار غزه، تحویل سلاحها و آزادی فوری گروگانها شد.
عباس که در افتتاحیه نشست شورای مرکزی فلسطین در رامالله سخنرانی میکرد، در اظهاراتی کمسابقه علیه حماس، این گروه را به «فراهم کردن بهانه برای جنایات اسرائیل در غزه» متهم کرد.
او از حماس خواست تا فورا به سیطره خود بر نوار غزه پایان دهد، سلاحهایش را به تشکیلات خودگردان فلسطین تحویل دهد و به یک حزب سیاسی تبدیل شود. اقدامی که او آن را «تنها راه بازگشت به وحدت فلسطین» توصیف کرد.
بیشتر بخوانید: والاستریت ژورنال نوشت حمله ۷ اکتبر برای جلوگیری از توافق اسرائیل و عربستان سعودی بود