ترامپ ضمن سرزنش پوتین: اوکراین برای دفاع از خود به موشکهای پاتریوت نیاز دارد
حمله پهپادی و موشکی روسیه به کییف
رییسجمهوری آمریکا پس از تماس تلفنی با رییسجمهوری اوکراین، اعلام کرد که این کشور برای دفاع از خود به موشکهای پاتریوت نیاز دارد. او همچنین از خودداری رییسجمهوری روسیه برای پایان دادن به جنگ ابراز نارضایتی کرد.
دونالد ترامپ در هواپیمای اختصاصی ریاستجمهوری (ایر فورس وان)، به خبرنگاران گفت که گفتوگوی خوبی با ولودیمیر زلنسکی داشته و بار دیگر تاکید کرد که از مکالمه خود با ولادیمیر پوتین در روز پیش از آن «بسیار ناراضی» بوده است.
رییسجمهوری ایالات متحده در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا با درخواست زلنسکی برای ارسال موشکهای پاتریوت بیشتر موافقت میکند، گفت: «آنها برای دفاع به این موشکها نیاز دارند.»
ترامپ تاکید کرد: «آنها به چیزی نیاز دارند؛ چون حملات سنگینی را متحمل میشوند.»
او ضمن تمجید از عملکرد این سامانهها، پاتریوت را «کاملا فوقالعاده» توصیف کرد.
ترامپ در مورد احتمال آتشبس در جنگ اوکراین نیز گفت: «شرایط بسیار سختی است. من از گفتوگوی خود با پوتین بسیار ناراضی بودم. او میخواهد تا آخر ادامه دهد و فقط مردم را بکشد. این خوب نیست.»
زلنسکی نیز در پیامی در تلگرام اعلام کرد که برای تقویت توان دفاعی اوکراین بهمنظور «حفاظت از آسمان» توافق کرده است.
او همچنین گفت که درباره تولید مشترک تسلیحات، خریدهای نظامی و سرمایهگذاریهای دوجانبه، با ترامپ گفتوگو کرده است.
ترامپ، ۱۳ تیر ماه در مسیر بازگشت از سفر به ایالت آیووا در جمع خبرنگاران اعلام کرد از رویکرد پوتین در قبال پایان دادن به مناقشه اوکراین «ناامید» شده است.
اوکراین از واشینگتن خواسته است تا موشکهای بیشتری از نوع پاتریوت و سامانههای پدافندی در اختیارش بگذارد؛ تجهیزاتی که برای دفاع از شهرها در برابر حملات هوایی شدیدتر روسیه، ضروری به شمار میروند.
تصمیم اخیر آمریکا برای توقف ارسال برخی محمولههای تسلیحاتی به اوکراین، هشدار مقامات کییف را در پی داشت که گفتند این امر توان دفاعی آنها را در برابر حملات هوایی و پیشرویهای زمینی روسیه، تضعیف میکند.
یک منبع مطلع از تماس تلفنی ترامپ و زلنسکی به خبرگزاری رویترز گفت که مکالمه دو رییسجمهوری «بسیار خوب» بوده و امیدواریهایی درباره از سر گیری ارسال موشکهای پاتریوت ایجاد شده است.
حمله گسترده پهپادی روسیه به کییف
از سوی دیگر، آلمان اعلام کرد در حال مذاکره برای خرید سامانههای پاتریوت بهمنظور پر کردن این خلا است.
ترامپ گفت با فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، درباره درخواست اوکراین برای دریافت موشکهای پاتریوت گفتوگو کرده اما هنوز تصمیمی برای ارسال این تسلیحات پیشرفته اتخاذ نشده است.
پایگاه خبری اکسیوس گزارش داد که تماس تلفنی ترامپ و زلنسکی حدود ۴۰ دقیقه طول کشیده و ترامپ به زلنسکی گفته است بررسی خواهد کرد که آیا روند ارسال تسلیحات آمریکایی که قرار بود به اوکراین منتقل شوند، فعلا متوقف شود یا نه.
زلنسکی در سخنرانی شبانهاش تاکید کرد با ترامپ درباره «تشکیل تیمهای مشترک برای تقویت پدافند هوایی» به توافق رسیدهاند.
او افزود: «ما درباره تولید مشترک گفتوگوی مفصلی داشتیم. ما به آن نیاز داریم و آمریکا هم به آن نیاز دارد.»
این تماس تلفنی یک روز پس از آن صورت گرفت که ترامپ اعلام کرد مکالمهاش با پوتین «ناامیدکننده» بوده است. چند ساعت پس از گفتوگوی ترامپ با پوتین، روسیه در اقدامی کمسابقه بزرگترین حمله پهپادی خود در طول جنگ را علیه پایتخت اوکراین انجام داد.
به گفته نیروی هوایی اوکراین، در این حمله ۵۵۰ پهپاد و موشک، از جمله هفت موشک بالستیک، بهسمت اهداف مختلف پرتاب شد که ۴۷۵ مورد از آنها رهگیری و سرنگون شدند.
زلنسکی این حمله را «از پیش طراحیشده، گسترده و بیرحمانه» توصیف کرد.
اوکراین در گذشته از دولت جو بایدن، رییسجمهوری وقت آمریکا، سامانههای پاتریوت و مهمات آن را در قالب کمکهای نظامی دریافت کرده بود.
ترامپ پیشتر از بایدن بهخاطر ارسال سلاح به اوکراین بدون گرفتن امتیاز متقابل انتقاد کرده و از زمان ورود دوباره به کاخ سفید، تغییراتی اساسی در رویکرد دولت نسبت به کییف اعمال کرده است.