گزارش یک رسانه ایتالیایی از ابعاد شبکه جاسوسی و تبلیغاتی جمهوری اسلامی در این کشور
سفارت جمهوری اسلامی در رم
وبسایت خبری لینکیستا گزارش داد جمهوری اسلامی شبکهای در سایه و پیچیده در ایتالیا به وجود آورده که از دیپلماسی فرهنگی، مراکز مذهبی، همکاریهای دانشگاهی، تبلیغات ایدئولوژیک و فعالیتهای دیجیتال برای کنترل مخالفان و تقویت نفوذ خود بهره میبرد.
لینکیستا دوشنبه ۱۶ تیر در گزارشی تحقیقی نوشت روایتهای متعدد از تهدید، شنود و تعقیب مخالفان حکومت ایران در رم، میلان و دیگر شهرهای ایتالیا حکایت دارد.
در این گزارش به نقل از یک زن ایرانی مخالف جمهوری اسلامی آمده است: «بعد از تظاهرات مرا تعقیب کردند، تلفنم از کار افتاد و خانوادهام در ایران تهدید شدند.»
یک فعال منتقد حکومت نیز از ورود مشکوک به منزل خود و ناپدید شدن فلشمموریهایش خبر داده و گفته در یک تجمع اعتراضی، ماموری از سفارت جمهوری اسلامی او را تهدید کرده که «ما شما را زیر نظر داریم، خانوادهتان در ایران اشک خواهند ریخت».
لینکیستا به نقل از منابع آگاه افزود درون سفارت جمهوری اسلامی در رم، ساختاری با ۱۵ تا ۲۰ نفر برای کنترل سایبری، تعقیب میدانی و گزارشدهی به تهران فعال است و با وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران همکاری دارد.
چندین دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی و کارکنان سابق سفارتخانههای ایران ۱۷ خرداد به ایراناینترنشنال گفتند تهران از ماموریتهای دیپلماتیک خود در خارج از کشور برای رصد پنهانی مخالفان و تامین مالی عملیات نفوذ از طریق ابتکارات فرهنگی استفاده میکند.
یکی از کارمندان سابق وزارت خارجه جمهوری اسلامی به ایراناینترنشنال گفت: «هر سفارتخانهای یک فهرست دارد از افرادی که باید تحت نظر باشند، افرادی که باید جذب شوند و افرادی که باید ساکت شوند.»
تظاهرات ایرانیان در حمایت از جنبس مهسا، رم، ۱۴۰۱
نفوذ تهران از طریق مراکز دانشگاهی و فرهنگی
لینکیستا در ادامه گزارش خود نوشت طبق اسناد بررسیشده، جمهوری اسلامی در سالهای اخیر بیش از یک میلیون یورو در پروژههای دانشگاهی مشترک با دانشگاههای ایتالیا سرمایهگذاری کرده است.
بر اساس این گزارش، همکاریهایی میان دانشگاههای «علامه طباطبایی»، «بهشتی» و «امام خمینی» از ایران با دانشگاههای ساپینزای رم، فلورانس، بولونیا، تورین و پلیتکنیک میلان برقرار شده است.
در قلب رم نیز «مرکز فرهنگی سفارت ایران» پایگاه اصلی دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی به شمار میرود.
این مرکز بهظاهر برای «گفتوگوی ادیان» و «ترویج فرهنگ» فعالیت میکند، اما در عمل میزبان رویدادهای سیاسی با هدف مشروعیتبخشی به نظام و تلیغ چهرهای «معنوی و ضداستعماری» از جمهوری اسلامی است.
در سالهای اخیر، شماری از کشورهای اروپایی نسبت به گسترش فعالیتهای بیثباتکننده و مخرب جمهوری اسلامی در قلمرو خود هشدار داده و ابراز نگرانی کردهاند.
پلیس بریتانیا ۲۷ اردیبهشت اعلام کرد سه شهروند ایرانی در لندن به اتهام همکاری با نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی تحت پیگرد قرار گرفتهاند و بهدنبال استمرار اقدامات خصمانه تهران، حکومت ایران بهعنوان تهدیدی علیه امنیت ملی بریتانیا به مراجع قضایی معرفی شده است.
پنجم اردیبهشت نیز سازمان اطلاعات و امنیت هلند جمهوری اسلامی را به تلاش برای انجام عملیات ترور در شهر هارلم در تابستان گذشته متهم کرد.
لینکیستا در ادامه گزارش تحقیقی خود از مسجد «امام مهدی» در رم بهعنوان مرکز اصلی شیعیان در ایتالیا نام برد.
در این گزارش همچنین آمده است که این مسجد و مراکز مشابه در میلان، تورین و بولونیا به ترویج روایتهای رسمی جمهوری اسلامی و گرامیداشت چهرههایی مانند حسن نصرالله و رهبران پیشین حماس میپردازند.
برخی موسسات انتشاراتی مانند «بارباروسا» هم به انتشار آثار نزدیک به ایدئولوژی روحالله خمینی، سخنرانیهای علی خامنهای و متون مذهبی رسمی مشغول هستند و محصولاتشان در محافل دانشگاهی، مراکز فرهنگی اسلامی و نشستهای ادبی توزیع میشوند.
همزمان، نشانههایی از ارتباط میان شبکه فرهنگی شیعه در ایتالیا و جریانهای راست افراطی این کشور دیده میشود.
عباس دیپالما، رییس انجمن «امام مهدی» در رم، در شماری از رویدادهای بنیاد هایمات شرکت کرده؛ نهادی که به ترویج دیدگاههای افراطی معنویتگرایانه و نزدیکی به سیاستهای روسیه شناخته میشود.
لینکیستا هشدار داد در فضای دیجیتال نیز نسخه ایتالیایی پرستیوی، رادیو جمهوری اسلامی و دهها کانال تلگرامی، روزانه روایت تهران را در قالبهایی چون «معنویتگرایی، غربستیزی و بازنویسی تاریخ» منتشر میکنند.
دولت سوئد بهمن ۱۴۰۳ اعلام کرد مرکز اسلامی «امام علی» در استکهلم، نهادی برای جاسوسی جمهوری اسلامی علیه سوئد و ایرانیان خارج از کشور است.
نشریه دی ولت آلمان مهر ۱۴۰۲ در واکنش به افشاگری ایراناینترنشنال درباره شبکه نفوذ جمهوری اسلامی در دولت و مراکز تصمیمگیری آمریکا نوشت ردپای شبکهسازی تهران به برلین هم منتهی میشود.
به نوشته لینکیستا، جمهوری اسلامی همچنین از شبکهای از رسانهها، اینفلوئنسرهای سبک زندگی و کانالهای اجتماعی برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکند.
این محتوا بهصورت هدفمند و بر پایه الگوریتمهای خاص منتشر میشود تا تصویر یک حکومت سرکوبگر را تلطیف کند و موضوعاتی چون نقض حقوق بشر و اعتراضات داخلی در ایران را به حاشیه براند.
بخش زیادی از این محتوا از سوی صفحات حامی حکومت در ایتالیا بازنشر میشود و در نهایت، یک حباب اطلاعاتی موازی در برابر گفتمان انتقادی ایرانیان در تبعید شکل میگیرد.
در گزارش لینکیستا آمده است هرچند شبکه نفوذ تهران هنوز به گستردگی ساختارهای قدرت نرم ترکیه یا عربستان سعودی نرسیده، اما با تکیه بر دیپلماسی فرهنگی، نشر مذهبی، تبلیغات دیجیتال و عملیات اطلاعاتی، موفق به ایجاد فضایی از همدلی ایدئولوژیک و بهرهمندی از مصونیت دیپلماتیک در ایتالیا شده است.
این رسانه هشدار داد هدف تهران ایجاد «منطقهای خاکستری از مدارا و بیاعتنایی» نسبت به فعالیتهای جمهوری اسلامی در خاک اروپا است.