آمریکا دور جدیدی از تحریم‌ها را علیه شبکه تامین قطعات پهپاد جمهوری اسلامی اعمال کرد

بازدید علی خامنه‌ای از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران، آبان سال ۱۴۰۲
بازدید علی خامنه‌ای از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران، آبان سال ۱۴۰۲

وزارت خزانه‌داری آمریکا با همکاری وزارت دادگستری، از اعمال دور تازه‌ای از تحریم‌ها علیه یک شبکه بین‌المللی مرتبط با برنامه پهپادی جمهوری اسلامی خبر داد. این شبکه شامل شش نهاد و دو فرد در ایران، امارات متحده عربی و چین است که در تامین قطعات مورد نیاز صنایع پهپادی نقش داشته‌اند.

به گفته مقامات آمریکایی، این شبکه در خدمت صنایع هوافضای قدس، یکی از اصلی‌ترین تولیدکنندگان پهپادهای نظامی ایران، فعالیت می‌کرده و همچنین در تامین تجهیزات برای دیگر نهادهای وابسته به مجتمع نظامی-صنعتی ایران مانند شرکت صنایع هواپیماسازی ایران و گروه صنعتی باقری نیز مشارکت داشته است.

وزارت دادگستری آمریکا نیز اعلام کرد که علیه حسین اکبری (۶۳ ساله) و رضا امیدی (۶۲ ساله)، هر دو اهل ایران، و همچنین یک شرکت ایرانی به نام «راه رشد»، در دادگاه منطقه شرقی نیویورک کیفرخواست صادر شده است.

طبق این کیفرخواست، آن‌ها متهم‌اند که در تلاش برای تامین حمایت مادی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مشارکت در طرحی برای انتقال فناوری آمریکایی به پهپادهای تهاجمی ایران نقش داشته‌اند. اکبری و امیدی همچنان تحت تعقیب و متواری‌اند.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در بیانیه‌ای گفت: «گسترش پهپادها و موشک‌های ایران، چه در اختیار نیروهای نیابتی تروریستی در منطقه و چه در اختیار روسیه برای جنگ در اوکراین، تهدیدی برای غیرنظامیان، پرسنل آمریکایی و متحدان ماست. ما به اقدامات خود برای مختل کردن زنجیره تامین تسلیحات ایران، از پهپاد گرفته تا موشک و دیگر سلاح‌های متعارف، ادامه خواهیم داد.»

سابقه تحریم‌های پهپادی

استفاده گسترده روسیه از پهپادهای جمهوری اسلامی، در تهاجم به اوکراین، توجه جهان به این وجه از برنامه تسلیحاتی جمهوری اسلامی را افزایش داد.

وزارت خزانه‌داری ایلات متحده، راهنمای جامعی درباره صنعت پهپادی جمهوری اسلامی منتشر کرده و ۱۳ کد تعرفه گمرکی از قطعاتی که می‌تواند در ساخت آن مورد استفاده قرار بگیرد را معرفی کرده است.

با این حال، جمهوری اسلامی از طریق شرکت‌های خصوصی، به طور گسترده اقدام به واردات قطعات لازم برای تولید پهپاد می‌کند.

آذرماه سال ۱۴۰۲، وزارت خزانه‌داری آمریکا ۱۰ نهاد و چهار شخص مستقر در ایران، مالزی، هنگ‌کنگ و اندونزی را که از برنامه تولید پهپاد ایران حمایت می‌کنند، تحریم کرد. حسین هاتفی اردکانی، رییس هیات‌مدیره شرکت «کاوان الکترونیک بهراد» و گروه صنعتی «سامان» وزارت دفاع از افراد و نهادهای تحریم‌شده هستند.

فروردین‌ماه ۱۴۰۳ هم آمریکا ۱۶ فرد و دو نهاد دیگر که امکان تولید پهپاد برای جمهوری اسلامی فراهم می‌کنند را تحریم کرد. وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که اشخاص تحریم‌شده به نمایندگی از نیروی قدس سپاه پاسداران با تولیدکنندگان پهپاد همکاری می‌کنند.

اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۳ نیز، در پی حمله پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل، بریتانیا تحریم‌هایی را علیه صنعت پهپادهای نظامی ایران اعلام کرد. آمریکا و کانادا هم تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی وضع کردند که بخش تولید پهپادهای وزرات دفاع ایران را هدف قرار می‌دهد.

در آذرماه ۱۴۰۳ نیز، وزارت خزانه‌داری آمریکا، دو فرد و دو نهاد را به دلیل مشارکت در توسعه و تامین قطعات سیستم‌های حساس ناوبری برای جمهوری اسلامی تحریم کرد. وزارت خارجه آمریکا نیز جانشین فرمانده هوافضای سپاه و دو نهاد در ایران را به دلیل حمایت از توسعه موشک‌های بالستیک و پهپادی تهران تحریم کرد.

در همین رابطه: رد قطعات آمریکایی و اروپایی پهپاد در آمار واردات ایران

در آخرین مورد از این دست و تا پیش از تحریم‌های تازه، هشتم اسفندماه ۱۴۰۳، وزارت خزانه‌داری آمریکا شش نهاد مستقر در هنگ‌کنگ و چین را که در خرید و ارسال قطعات کلیدی پهپاد برای جمهوری اسلامی نقش دارند، تحریم کرد.

این وزارتخانه در بیانیه‌ای تاکید کرد این اقدام در چارچوب «کارزار فشار حداکثری» دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی صورت گرفته است.