خودداری دولت پزشکیان از قبول مسئولیت درباره‌ پیامک‌های تحمیل حجاب اجباری

با وجود واکنش‌های منفی گسترده به ارسال پیامک‌های حجاب اجباری به زنان از جانب ستاد امر به معروف و نهی از منکر، دولت مسعود پزشکیان از قبول مسئولیت درباره‌ این پیامک‌ها سر باز می‌زند.

علیرضا عبداللهی‌نژاد، مدیرکل روابط عمومی وزارت ارتباطات، عصر چهارشنبه دهم اردیبهشت در پستی در حساب ایکس خود دخالت این وزارتخانه در ارسال پیامک‌های تحمیل حجاب اجباری را تکذیب کرد.

او در واکنش به توییت رضا رشیدپور، مجری سابق تلویزیون در این‌باره نوشت: «رعایت حریم خصوصی و دفاع از حقوق شهروندی، همواره خط‌ قرمز شخص وزیر ارتباطات و مجموعه وزارتخانه، بوده، هست و خواهد بود. شما بهتر می‌دانید، ارسال این دست پیامک‌ها، (مثل پیامک جرائم رانندگی) متولیان خود را دارد.»

ستاد امر به معروف پیامک‌های به زنان در تهران نوشته آنها را بدون «رعایت پوشش قانونی» در سطح شهر تهران مشاهده کرده و تذکر داده که نسبت به «اصلاح پوشش» اقدام کنند.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان هم روز چهارشنبه درباره ارسال پیامک ستاد امر به معروف به زنان گفت که از این موضوع اطلاعی ندارد.

پیش از این نیز ستاد امر به معروف و نهی از منکر اصفهان طرح ارسال پیامک حجاب به خانواده زنان و دختران را اجرایی کرده است.

اعتراض زنان در رسانه‌های اجتماعی

خبر ارسال این پیام‌ها برای زنان با اعتراض گسترده کاربران به ویژه زنان در رسانه‌های اجتماعی مواجه شده و برخی به این موضوع اشاره کردند که این پیامک‌ها برای عابران پیاده ارسال شده، در حالی که پیش از این برای سرنشینان خودروها می‌رفت.

یکی از این زنان در حساب ایکس خود نوشت: «در دولت پزشکیان «طرح نور» به خیابان‌ها برگشت و پیامک حجاب به افراد پیاده در شهر هم فعال‌سازی شد. قانون حجاب و عفاف در سکوت خبری اجرایی شد. پایان خبر.»

طرح موسوم به «نور» پس از آن به مرحله اجرا درآمد که علی خامنه‌ای سال گذشته در چند سخنرانی پی در پی، از نیروهای امنیتی و قضایی خواست که با کسانی که حجاب اجباری مورد نظر حکومت را رعایت نمی‌کنند، برخورد کنند.

با آغاز این طرح، زنان و دختران در ایران بار دیگر مورد شدیدترین حملات نیروهای انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی قرار گرفتند.

کاربران زن زیادی به نگرانی خود از احتمال دریافت این پیامک‌ها، پایمال شدن حقوق شهروندی، شدت گرفتن سرکوب علیه زنان و رنج روزانه خود به دلیل این فشارهای حکومتی اشاره کردند.

مریم منوچهری، نویسنده ساکن تهران، در پاسخ به توییت الهه خسروی، خبرنگار سابق که به زنان پیشنهاد کرده بود از کارت بانکی مردان اطرافشان استفاده کنند و گوشی موبایل خود را تا رسیدن به جای امن در مکان‌های عمومی در حالت پرواز قرار بدهند، نوشت: «درآمدمون رو کارفرما به حساب برادرمون که نمی‌تونه بزنه. تازه اینطوری برای حل یه مشکل، مشکلات دیگه ردیف می‌شه. گوشی هم که نمی‌تونیم خاموش کنیم چون ما هم باید در دسترس باشیم یا نیازه که از اینترنت استفاده کنیم یا هر چی. راه مقابله با ظلم نباید از محدود کردن دوباره زن‌ها بگذره.»

نحوه رصد زنان عابر پیاده

وب‌سایت فیلتربان در گزارشی در ۲۸ فروردین فاش کرد جمهوری اسلامی از سیستم پیچیده نظارتی در اصفهان برای شناسایی کردن و تهدید زنانی که حجاب اجباری را رعایت نکرده‌اند، استفاده می‌کند.

این گزارش با عنوان «میدان جنگی به نام شهر اصفهان: استفاده هدفمند از IMSI-Cathcher و دوربین‌های نظارتی برای اعمال قانون عفاف و حجاب» منتشر شده است.

فیلتربان در این گزارش به بهره‌برداری حکومت از گیرنده‌های IMSI (شناسه بین‌المللی مشترک تلفن همراه) علاوه بر سیستم‌های کارت‌خوان‌های بدون تماس و دوربین‌های نظارتی اصفهان اشاره کرده است.

این وبسایت نوشته این گیرنده‌ها هویت دکل‌های مخابراتی را جعل می‌کنند و از این طریق گوشی‌های موبایل اطراف به‌ شکل خودکار به آنها وصل می‌شوند. سپس این گیرنده‌ها اطلاعات حساس از جمله شناسه بین‌المللی مشترک تلفن همراه، شناسه جهانی تجهیزات سیار (IMEI) مکان فرد را شناسایی می‌کنند.