واکنش منفی تهران به قصد ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس به «خلیج عربی»

دو مقام آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده، قصد دارد هفته آینده در جریان سفرش به عربستان سعودی اعلام کند که آمریکا از این پس خلیج فارس را «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» خواهد نامید.

در حالی که ایران بر پیوندهای تاریخی خود با خلیج فارس تاکید دارد، کشورهای عربی مدت‌هاست که برای تغییر نام این پهنه آبی در جنوب ایران تلاش می‌کنند.

کاخ سفید و شورای امنیت ملی آمریکا بلافاصله به درخواست‌های آسوشیتدپرس برای اظهار نظر پاسخ ندادند.

آسوشیتدپرس در گزارش خود نوشته است که «خلیج فارس» از اعصار دور با این نام شناخته می‌شود، گرچه اصطلاحات «خلیج عربستان» و «خلیج عربی» نیز در برخی از کشورهای خاورمیانه رایج‌ است.

واکنش ایران به تصمیم احتمالی ترامپ

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به گزارش آسوشیتدپرس درباره تصمیم احتمالی ترامپ، آن را اقدامی «سیاسی و شدیدا توهین‌آمیز» خواند.

عراقچی در حساب ایکس خود هشدار داد که این اقدام با واکنش تند جهانی از سوی ایرانیان مواجه خواهد شد و افزود: «بیایید امیدوار باشیم که شایعات پوچی که درباره خلیج فارس پخش می‌شود، چیزی بیش از یک کمپین دروغ‌پراکنی از سوی «جنگجویان همیشگی» برای خشمگین کردن و تحریک ایرانیان در سراسر جهان نباشد.»

او با خطاب قرار دادن حساب ایکس ترامپ نوشت مطمئن است که رییس‌جمهوری آمریکا می‌داند نام خلیج فارس «قرن‌ها قدمت دارد و از طرف همه نقشه‌نگاران و نهادهای بین‌المللی به رسمیت شناخته شده است و حتی تا همین اواخر دهه ۱۹۶۰ توسط همه رهبران منطقه در ارتباطات رسمی خود استفاده می‌شد».

دولت ایران در سال ۲۰۱۲ تهدید کرده بود که از گوگل به دلیل حذف برچسب خلیج فارس از نقشه‌هایش شکایت خواهد کرد.

در نسخه آمریکایی گوگل مپس، این پهنه آبی به صورت Persian Gulf (Arabian Gulf) ثبت شده، در حالی که نام این خلیج در اپل مپس فقط «خلیج فارس» درج شده است.

به‌نوشته آسوشیتدپرس، ترامپ می‌تواند نام این خلیج را برای مقاصد رسمی ایالات متحده تغییر دهد، اما نمی‌تواند تعیین کند که دیگر کشورها چه نامی بر آن بگذارند.

سازمان بین‌المللی هیدروگرافی، که آمریکا یکی از اعضای آن است، وظیفه دارد تمام دریاها، اقیانوس‌ها و آب‌های قابل کشتی‌رانی جهان را به‌طور یکنواخت بررسی و نام‌گذاری کند. در مواردی، کشورها یک پهنه آبی یا نشانه جغرافیایی مشترک را با نام‌های متفاوتی در اسناد داخلی خود ثبت می‌کنند.

این گزارش چند ماه پس از آن منتشر شده که ترامپ گفته بود آمریکا خلیج مکزیک را «خلیج آمریکا» خواهد نامید.

اوایل امسال، آسوشیتدپرس از دولت ترامپ شکایت کرد زیرا کاخ سفید دسترسی خبرنگاران این خبرگزاری به بسیاری از رویدادها را محدود کرده بود. دلیل این محدودیت، خودداری آسوشیتدپرس از تبعیت از دستور اجرایی ترامپ برای تغییر نام خلیج مکزیک به «خلیج آمریکا» در داخل ایالات متحده بود.

ماه گذشته، قاضی فدرال ترور ان. مک‌فادن، که از منصوبان ترامپ است، حکم داد که متمم اول قانون اساسی آمریکا از آسوشیتدپرس در برابر اقدامات تلافی‌جویانه دولت به‌دلیل انتخاب واژه‌ها محافظت می‌کند و دستور داد دسترسی خبرنگاران این خبرگزاری دوباره برقرار شود.

هدف ترامپ از سفر به منطقه

علاوه بر عربستان سعودی، ترامپ قرار است از قطر و امارات متحده عربی، که همگی در کنار این پهنه آبی قرار دارند، دیدار کند.

این سفر که نخستین سفر رسمی خارجی ترامپ از زمان آغاز ریاست‌جمهوری‌اش در ۲۰ ژانویه به شمار می‌آید، در حالی انجام می‌شود که او در تلاش است روابط نزدیک‌تری با کشورهای حوزه خلیج فارس برقرار کند، آنان را به سرمایه‌گذاری در آمریکا تشویق کند و حمایت‌شان را در درگیری‌های منطقه‌ای، از جمله حل بحران اسرائیل و حماس در غزه و مهار برنامه هسته‌ای ایران، به دست آورد.

دیدار دونالد ترامپ با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در ریاض در تاریخ ۲۰ مه ۲۰۱۷
دیدار دونالد ترامپ با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در ریاض در تاریخ ۲۰ مه ۲۰۱۷

به‌گزارش آسوشیتدپرس، رییس‌جمهوری آمریکا همچنین روابط مالی گسترده‌ای با این کشورها از طریق کسب‌وکارهای شخصی‌اش دارد، که مالکیت آن‌ها را حتی پس از ورود به کاخ سفید حفظ کرده است.