دادگاه انقلاب ارومیه برای ۵ بازداشتشده خیزش «زن، زندگی، آزادی» حکم اعدام صادر کرد
دادگاه انقلاب ارومیه، پنج تن از بازداشتشدگان خیزش «زن زندگی آزادی» را به ۱۲ بار اعدام، سالها حبس تعزیری و جریمه نقدی محکوم کرد. برای هشت متهم دیگر نیز احکام حبس و جزای نقدی صادر شده است. این احکام بدون توجه به گزارشهای مربوط به شکنجه و اعترافات اجباری صادر شدهاند.
شبکه حقوق بشر کردستان، دوشنبه ۱۶ تیر در گزارشی نوشت پرونده ۳۳ جلدی این افراد صرفا بر اساس گزارشهای اداره اطلاعات و اعترافات متهمان در بازداشتگاه ارومیه تنظیم شده و هیچ سند مستقل و قابل اتکایی به دادگاه ارائه نشده است.
بر اساس این گزارش، علی (سوران) قاسمی، پژمان سلطانی و کاوه صالحی، سه زندانی سیاسی کُرد، هر یک به اتهام «بغی»، «محاربه» و «سردستگی و تشکیل گروه مجرمانه باغی» به سه بار اعدام محکوم شدهاند.
رزگار بیگزاده بابامیری به اتهامهای «بغی» و «سردستگی و تشکیل گروه مجرمانه باغی» تحت عنوان «انجمن شورشگران، شاماران، کومله و پاک»، به دو بار اعدام محکوم شده است.
خانواده این زندانی سیاسی آذر ۱۴۰۳ به ایراناینترنشنال گفتند رزگار ضمن رد تمام اتهامات، تنها پذیرفته که برای کمک به درمان مجروحان سرکوب خیزش «زن، زندگی، آزادی»، برای آنها دارو تهیه کرده و به شکل ناشناس به دستشان رسانده است و یک دستگاه استارلینک هم برای استفاده شخصی خریده است.
همچنین تیفور سلیمی بابامیری که پیشتر با قرار وثیقه بهطور موقت آزاد شده بود، به اتهام «سردستگی و تشکیل گروه مجرمانه باغی» تحت عنوان «انجمن شورشگران، شاماران، کومله و پاک»، به یک بار اعدام محکوم شده است.
این پنج نفر علاوه بر احکام اعدام، با اتهاماتی چون «همکاری با دولت متخاصم اسرائیل از طریق اجرای ماموریتهای اطلاعاتی موساد»، «مشارکت در قاچاق ۱۲۰ دستگاه ماهواره استارلینک»، «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی بهقصد اقدام علیه امنیت کشور»، به تحمل پنج تا ۱۵ سال حبس تعزیری و پرداخت مجموعا ۳۵۸ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدهاند.
پژمان سلطانی، رزگار بیگزاده بابامیری، علی قاسمی و کاوه صالحی
پیشتر شعبه یک دادگاه کیفری ویژه نوجوانان استان آذربایجان غربی، پژمان سلطانی را به اتهام «مباشرت در قتل عمد یکی از اعضای بسیج» به اعدام (قصاص نفس) و رزگار بیگزاده بابامیری را به اتهام «آمریت در قتل عمد» به ۱۵ سال حبس و علی (سوران) قاسمی را به اتهام «معاونت در قتل عمد» به ۱۰ سال و یک روز حبس تعزیری محکوم کرده بود.
کاوه صالحی، چهارمین متهم این بخش از پرونده نیز از کلیه اتهامات تبرئه شده بود.
دادگاه همچنین برای هشت شهروند دیگر به نامهای سیامک هیاسی، سواره عزیززاده، هیمن کرمانج، حسین حسینزاده، جلیل مولودی، احمد مامهزاده، جوانمرد مامخسروی و سالار داغدار، احکام حبس تعزیری و جریمه نقدی صادر کرده است.
اتهامات آنها شامل «عضویت در گروه باغی»، «همکاری با دولت متخاصم اسرائیل» و «توهین به رهبری» عنوان شده است.
بیشتر این افراد پیشتر با قرار وثیقه بهطور موقت آزاد شده بودند.
صلاحالدین احمدی، یکی از متهمان پرونده، از اتهامات وارده تبرئه شده اما علیه او یک پرونده جدید با عنوان «تامین مالی تروریسم» در دادگاه کیفری در حال بررسی است.
۱۴ شهروند کُرد اهل بوکان در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت ۱۴۰۲، به دلیل شرکت در اعتراضات خیزش «زن، زندگی، آزادی» بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شدند.
بنا بر گزارشها، این افراد طی ماهها بازداشت، تحت شکنجههای جسمی و روانی قرار گرفتند و بدون دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده، وادار به اعتراف شدند.
۲۴ تیر ۱۴۰۳، خبرگزاری تسنیم بخشی از این اعترافات را منتشر کرد. اعترافاتی که به گفته متهمان حاصل شکنجه بوده و اکنون مبنای احکام سنگین دادگاه قرار گرفتهاند.