ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی تروثسوشال نوشت: «هر کشوری که با سیاستهای ضدآمریکایی بریکس همراهی کند، مشمول تعرفه اضافی ۱۰ درصدی خواهد شد. هیچ استثنایی در این سیاست وجود نخواهد داشت. از توجه شما به این موضوع سپاسگزارم!»
او در پیام خود هیچ توضیحی درباره منظورش از «سیاستهای ضدآمریکایی» ارائه نکرد.
در واکنش به این موضع، ماو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، دوشنبه ۱۶ تیر در پکن گفت: «تعرفهها نباید بهعنوان ابزاری برای اعمال فشار و اجبار به کار گرفته شوند.»
او افزود که گروه بریکس از «همکاری برد-برد» حمایت میکند و «علیه هیچ کشوری نیست».
آفریقای جنوبی که با تعرفههای ۳۰ درصدی آمریکا مواجه شده اما اجرای آنها در انتظار مذاکرات تجاری به تعویق افتاده است، بار دیگر تاکید کرد که «ضدآمریکایی نیست».
سخنگوی وزارت تجارت این کشور گفت که گفتوگوها با دولت آمریکا «همچنان سازنده و ثمربخش» است.
سخنگوی کرملین نیز اعلام کرد همکاری روسیه با بریکس مبتنی بر «نگاهی مشترک به جهان» است و «هرگز علیه کشورهای ثالث جهتگیری نخواهد داشت».
هند و برزیل که میزبانی نشست جاری بریکس را بر عهده دارد، بلافاصله به تهدید تعرفهای ترامپ واکنشی رسمی نشان ندادند.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رییسجمهوری برزیل، به خبرنگاران گفت که تنها پس از پایان نشست درباره این موضوع اظهار نظر خواهد کرد.
سخنان آغازین او در جمع رهبران بریکس در ریودوژانیرو در روز دوشنبه، بر مسائل زیست محیطی و سلامت عمومی متمرکز بود که در دستور کار رسمی نشست قرار دارند.
یک دیپلمات برزیلی که مجاز به اظهار نظر رسمی نبود، به رویترز گفت که تهدید ترامپ اهمیت گروه بریکس را برجسته میکند، چرا که: «این گروه به کشورهای در حال توسعه امکان میدهد تا برای وضع قواعد منصفانه و کارآمد جهانی در موضوعاتی چون تجارت، استدلال و چانهزنی کنند.»
بسیاری از اعضای بریکس و کشورهای نزدیک این گروه، وابستگی بالایی به تجارت با ایالات متحده دارند.
گروه اولیه بریکس در سال ۲۰۰۹ با حضور رهبران برزیل، چین، روسیه و هند شکل گرفت. این بلوک بعدا آفریقای جنوبی را نیز دربر گرفت و سال گذشته کشورهای اتیوپی، امارات متحده عربی، اندونزی، ایران، عربستان سعودی و مصر نیز به عضویت آن درآمدند.
امکان بازگشت تعرفههای سنگین
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، در مصاحبه با شبکه سیانان هشدار داد در صورت عبور از ضربالاجل ۱۸ تیر، نرخهای تعرفهای به سطوح بسیار سنگینی برمیگردند که ترامپ پیشتر در ۱۳ فروردین فهرست آن را اعلام کرده بود.
رییسجمهوری آمریکا نیز ۱۵ تیر به خبرنگاران گفت حدود ۱۲ نامه را برای اطلاعرسانی به کشورهای مختلف درباره افزایش نرخ تعرفهها امضا کرده که قرار است دوشنبه ۱۶ تیر ارسال شوند.
ترامپ افزود: «فکر میکنم تا ۹ جولای (۱۸ تیر) یا با بیشتر کشورها به توافق میرسیم یا برایشان نامه میفرستیم.»
او تاکید کرد برخی توافقها هماکنون نهایی شدهاند.
هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا هم که در کنار ترامپ ایستاده بود، تایید کرد تعرفهها از ۱۰ مرداد اجرایی خواهند شد.
او در عین حال اضافه کرد: «در حال حاضر این رییسجمهور [ترامپ] است که نرخها و توافقها را مشخص میکند.»
نتایج راهبرد فشار حداکثری ترامپ در سیاستهای تعرفهای
ترامپ اواسط فروردین تعرفهای ۱۰ درصدی بر کالاهای تقریبا تمامی شرکای تجاری آمریکا وضع کرد و گفت در عرض چند روز این نرخها را برای برخی کشورها افزایش خواهد داد.
او کمی بعد و به سرعت طرح افزایش تعرفهها را بهمدت حدود سه ماه به حالت تعلیق درآورد تا فرصت برای مذاکرات تجاری فراهم شود. در این مدت کشورها تلاش کردهاند با دستیابی به توافقی با واشینگتن، از تعرفههای سنگین ترامپ در امان بمانند.
تاکنون دولت ترامپ از دستیابی به توافق با بریتانیا و ویتنام خبر داده است. همچنین واشینگتن و پکن توافق کردهاند بهطور موقت تعرفههای سنگین وضعشده علیه کالاهای یکدیگر را کاهش دهند.
وزیر خزانهداری آمریکا در ادامه مصاحبه خود با سیانان گفت واشینگتن به توافق تجاری با چند کشور نزدیک شده است: «فکر میکنم طی یکی دو روز آینده چند اعلامیه مهم خواهیم داشت.»
بسنت مشخص نکرد این توافقها با کدام کشورهاست و گفت: «نمیخواهم فعلا خیالشان را راحت کنم.»
او تاکید کرد راهبرد دولت ترامپ اعمال «فشار حداکثری» است و به اتحادیه اروپا بهعنوان نمونهای از پیشرفت در این مسیر اشاره کرد: «بعد از یک شروع کُند، حالا دارند خیلی خوب پیش میروند.»
مذاکرهکنندگان اتحادیه اروپا و ایالات متحده در حال حاضر مشغول گفتوگو هستند.
وزیر دارایی فرانسه ۱۴ تیر ابراز امیدواری کرد که بهزودی توافقی تجاری میان دو طرف حاصل شود.
با این حال، سایر کشورها همچنان نگرانی خود را از سیاستهای تعرفهای دولت ترامپ ابراز میکنند.
شینزو ایشیبا، نخستوزیر ژاپن، ۱۵ تیر گفت در مذاکرات تجاری با واشینگتن «بهراحتی کوتاه نخواهد آمد».
رهبران کشورهای عضو سازمان بریکس که در ریو دو ژانیرو برزیل گرد هم آمدهاند نیز نسبت به اعمال تعرفههای وارداتی «غیرمتمایز» ابراز «نگرانی جدی» کردند. تعرفههایی که بدون در نظر گرفتن تفاوت میان کشورها یا شرایط خاص هر یک اعمال میشوند.
آنها هشدار دادند این تعرفههای «غیرقانونی» خطر آسیب به تجارت جهانی را در پی دارند.