زلنسکی با اشاره به محور گفتوگوهای اخیرش با ترامپ گفت این مذاکرات بر توافقی متمرکز بوده که به گفته او، به هر دو کشور امکان میدهد فناوریهای هوایی خود را تقویت کنند.
او با بیان اینکه پهپادهای ساخت اوکراین توانستهاند اهدافی را در فاصلهای تا ۱۳۰۰ کیلومتر در خاک روسیه هدف قرار دهند، تاکید کرد: «آمریکا به این فناوری نیاز دارند و باید آن را در زرادخانه خود داشته باشد.»
رییسجمهوری اوکراین همچنین پهپادها را ابزار کلیدی برای مقابله با تهاجم سهساله روسیه به کشورش توصیف کرد و گفت کییف آماده است تجربه خود را با ایالات متحده و سایر شرکای اروپایی به اشتراک بگذارد. او در ادامه از ادامه مذاکرات با کشورهای دانمارک، نروژ و آلمان برای همکاریهای مشابه خبر داد.
زلنسکی همچنین روز پنجشنبه، همزمان با معرفی دولت جدید خود در پارلمان اوکراین، از توافقهای احتمالی با آمریکا خبر داد که به گفته او، موجب تقویت توان نظامی کشورش خواهد شد.
اوکراین خط مقدم جنگ را به میدان آزمایش سلاحهای خارجی تبدیل میکند
رویترز همچنین گزارش داد که دولت اوکراین پنجشنبه اعلام کرد که در قالب طرحی موسوم به «آزمایش در اوکراین»، به شرکتهای تسلیحاتی خارجی اجازه میدهد جدیدترین فناوریها و سلاحهای خود را مستقیما در خط مقدم جنگ با روسیه مورد آزمایش قرار دهند.
بر اساس اعلام گروه دولتی «بریو وان» (Brave1) که بازوی سرمایهگذاری و خرید تسلیحات اوکراین بهشمار میرود، شرکتها در این طرح، تجهیزات نظامی خود را به اوکراین ارسال میکنند، آموزشهای اولیه را بهصورت آنلاین ارائه میدهند و سپس منتظر میمانند تا نیروهای اوکراینی این سلاحها را در میدان نبرد امتحان کرده و نتایج عملکرد آنها را گزارش دهند.
آرتم موروز، رییس روابط سرمایهگذاران در «بریو وان»، در حاشیه یک کنفرانس دفاعی در ویسبادن آلمان به رویترز گفت: «این فرآیند به ما درک بهتری از فناوریهای موجود میدهد و در عین حال به شرکتها نیز نشان میدهد که کدام فناوریها واقعا در خط مقدم کاربردی و مؤثرند.»
او افزود استقبال خوبی از این طرح صورت گرفته، اما از ذکر نام شرکتهای مشارکتکننده و همچنین جزئیات مربوط به اجرای طرح یا هزینههای احتمالی آن خودداری کرد.
بیش از سه سال پس از آغاز تهاجم روسیه، ارتش این کشور همچنان به پیشروی تدریجی در امتداد جبههای به طول بیش از هزار کیلومتر ادامه میدهد و حملات هوایی علیه شهرهای اوکراین را تشدید کرده است. در مقابل، کییف امیدوار است با تقویت صنعت دفاعی خود که بخشی از آن از طریق سرمایهگذاری خارجی تامین میشود، بتواند در برابر ماشین جنگی بزرگتر و مجهزتر روسیه مقاومت کند.
گروه «بریو وان» که در سال ۲۰۲۳ توسط دولت اوکراین تاسیس شده، دارای یک پلتفرم آنلاین است که شرکتهای دفاعی داخلی میتوانند در آن برای جذب سرمایه اقدام کنند و یگانهای نظامی اوکراین نیز امکان ثبت سفارش تسلیحات دارند. این گروه همچنین فهرستی از فناوریهای نظامی مورد نظر برای آزمایش تهیه کرده است.
موروز در اینباره گفت: «ما فهرستی از اولویتها داریم که در صدر آن سیستمهای دفاع هوایی، رهگیرهای پهپاد، سامانههای هدایتشونده با هوش مصنوعی و راهکارهایی برای مقابله با بمبهای سرخورنده قرار دارند.»
او همچنین افزود که سامانههای بدونسرنشین در دریا، سامانههای شناسایی الکترونیکی زمینی، سامانههای پیشرفته کنترل آتش و الگوریتمهای هوشمند برای افزایش دقت آتش توپخانه هویتزر نیز در اولویتهای اصلی اوکراین برای آزمایش میدانی هستند.
منطقه مرگ: نبرد پهپادها در خط مقدم
به گزارش رویترز، جنگ اوکراین به پهنهای بیسابقه از استفاده از پهپادها در تاریخ درگیریهای نظامی تبدیل شده است. فرماندهان اوکراینی از محدودهای ۲۰ کیلومتری در دو سوی خط تماس به عنوان «منطقه مرگ» یاد میکنند؛ جایی که پهپادهای شناسایی، بمبافکن و انتحاری از هر دو طرف، آسمان را تسخیر کردهاند.
اوچِی (OCHI)، سامانهای که دادههای بیش از ۱۵ هزار تیم پهپادی ارتش اوکراین را تجمیع میکند، میگوید هر حرکت نیروهای دشمن توسط پهپادها رصد میشود. به گفته الکساندر دیمیتریف، بنیانگذار این سامانه: «دشمن کاملاً شما را میبیند، مهم نیست کجا هستید یا با چه وسیلهای حرکت میکنید.»
به دلیل این وضعیت، روسیه تاکتیکهای خود را تغییر داده و با تیمهای کوچک ۵ یا ۶ نفره روی موتورسیکلت یا چهارچرخ، مواضع اوکراینی را هدف قرار میدهد؛ ابتدا برای کشف محل استقرار نیروها، سپس برای حمله پهپادی.
حملات ویرانگر و زرهشکن
پهپادهای شناسایی، شبیه به هواپیماهای کوچک یونولیتی مجهز به دوربینهای پیشرفته، اهداف را از کیلومترها دورتر شناسایی میکنند. پس از آن، پهپادهای بمبافکن – اغلب هگزاکوپترهایی به اندازه میز قهوهخوری – نارنجکهایی با دمهای چاپشده سهبعدی را روی اهداف رها میکنند. پهپادهای انتحاری نیز، بعضاً با کلاهکهای «آرپیجی»، به تجهیزات یا سربازان دشمن حمله میبرند.
یکی از فرماندهان ارتش اوکراین با نامرمز «اتم» که از خط مقدم تخلیه شده، گفت: «پهپادها اکنون بزرگترین تهدید برای جان سربازان شدهاند.» یک امدادگر همراه او نیز تایید کرد که بیشتر جراحات میدان جنگ ناشی از حملات پهپادی است.
برآوردهای ارتش اوکراین نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴، حدود ۷۰ درصد حملات به نیروها و ۷۵ درصد حملات به تجهیزات روسیه توسط پهپادها انجام شده است؛ در حالیکه تنها ۱۸ درصد با توپخانه و کمتر از آن با خمپاره انجام شدهاند.
پاسخ نامتقارن اوکراین
بر اساس اعلام فرماندهان پیشین یگان پهپادی، اوکراین در سال جاری میلادی تولید ۳۰ هزار پهپاد تهاجمی دوربرد را هدفگذاری کرده که قادرند تاسیسات مهم روسیه در عمق خاک این کشور را هدف قرار دهند. به گفته آنها، هزینه هر پهپاد بین ۵۰ تا ۳۰۰ هزار دلار است؛ ده برابر کمتر از یک موشک همبرد، اگرچه قدرت تخریبی آن پایینتر است.
زلنسکی و مشاورانش تاکید دارند که موفقیت در جنگ فقط با دفاع ممکن نیست و پهپادهای دوربرد یکی از برگهای مهم اوکراین علیه روسیه محسوب میشوند.
ناتو، پاتریوت و آینده جنگ
در حالیکه کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین با وقفه مواجه شده، اروپا برای نخستینبار از آمریکا پیشی گرفته و تا کنون ۷۲ میلیارد یورو کمک نظامی ارائه کرده است.
با وجود این، تحلیلگران نظامی هشدار دادهاند که اوکراین همچنان در سامانههای پدافند هوایی و تبادل اطلاعات نظامی به شدت به ایالات متحده وابسته است.
تا آوریل سال جاری، اوکراین تنها ۷ سامانه پاتریوت در اختیار داشته، در حالیکه زلنسکی خواستار دریافت ۲۵ سامانه شده است.
همچنین حملات پهپادی و موشکی دوربرد اوکراین به اطلاعات ماهوارهای آمریکا وابسته است و به گفته مؤسسه امنیتی اتحادیه اروپا، اروپا نمیتواند بهطور کامل جایگزین این پشتیبانی اطلاعاتی شود.